17.01.2021 | 12:57
Манолова: Властта се страхува от масово гласуване, затова не приема вот по пощата
Борисов иска парите на българите в чужбина, но не и гласовете им, добави лидерката на "Изправи се.БГ"

Властта прави всичко възможно, за да не допусне масово гласуване затова не приема възможностите за гласуване по пощата на предстоящите избори, заяви пред БНТ Мая Манолова, лидер на гражданската платформа „Изправи се. БГ“. Тя подчерта, че политическият ѝ проект никога няма да влезе в коалиция с ГЕРБ и определи датата на вота – 4 април като „ден на освобождение от Борисов“.

„Гласуването по пощата. Това е единственият начин над 2.5 млн. българи зад граница да гласуват. Борисов се страхува от тях, той се страхува от свободния вот на българите зад граница. Той иска парите им, защото те внасят всяка календарна година над милиард лева, но не иска гласовете им. Той се страхува от истинския вот на българския народ.“, каза Манолова.

През седмицата извънпарламентарното обединение „Демократична България“ (ДБ) предложи на депутатите законопроект, с който се въвежда гласуване по пощата. Той би могъл да бъде разгледан от ресорната правна комисия, но само ако някой депутат го припознае и внесе в деловодството от свое име. През 2018 г., когато ДБ отново предложиха гласуване по пощата, идеята им не бе припозната. На консултациите при президента във вторник ГЕРБ отказаха твърдо да разглеждат подобни „екзотични идеи“, против се обявиха „Обединени патриоти“, а ДПС изказаха резерви.

„Предизвикателството пред „Изправи се. БГ и всички демократично мислещи граждани е да бъде постигнато обединение, общи действия на извънпарламентарните субекти, които са срещу този едноличен режим Това обединение е ключът, за да не допуснем за Борисов четвърти мандат“, каза Манолова.

Тя определи датата на изборите 4 април като ден на освобождение от Борисов.

„Аз се надявам, че 4 април ще бъде един Великден за демократите и сред католиците, и сред арменците, и сред българите. Това ще бъде ден за българския народ, в който ние ще се освободим от Борисов“, каза тя.

Манолова посочи, че нейната формация е за гражданска ЦИК.

„Готови сме за избори, както всеки един от субектите, които бяха на площада. Ние сме за създаване на гражданска ЦИК, за да спасим предстоящите избори от кражба на вота“, категорична беше Манолова, чиято Гражданска платформа се обедини в предизборна коалиция с „Отровното трио“.

Манолова заяви още, че никога няма да влезе в коалиция с ГЕРБ.

„Изправи се.БГ с ГЕРБ никога и по никакъв повод няма да прави коалиция“, каза тя. Манолова очаква и от другите опоненти на сегашното управление да декларират, че няма да влезат в коалиция с управляващата партия, за да не се окаже след изборите, че някои са използвали трикове за достъп до властта. Наред с това тя подчерта, че властта прави всичко възможно, за да не допусне масово гласуване затова спира възможностите за гласуване по пощата на предстоящите избори.

Тя отново се обяви за машинното гласуване, което би блокирало опити за подмяна на вота и манипулации. В подкрепа на искането си показа за сравнение в ефир протокол на секционна комисия от традиционно гласуване и протокол от машинно гласуване. В първия протокол ясно личат не една корекция на ръка, докато във втория данните са ясни и прегледни.

Лидерката на „Изправи се БГ“ се опасява сериозно от режисиране на хаос в изборния процес, до което по думите ѝ, не е изключено да прибегне Борисов. В този смисъл тя припомни, предложението на Цветан Цветанов в консултациите при Президента за ротация на началниците в МВР, за които има подозрения, че опъват чадър над купуването на гласове и други изборни манипулации.

За да се осъществи отпор на такива опити, Манолова призова всички български граждани да се включат като наблюдатели в платформите на извънпарламентарните сили, ако искат да спасят гласа си. Тя подчерта, че коалицията „Изправи се БГ“ и Отровното трио е загърбила всякакви идеологически различия и единствената и се е оформила като единствена алтернатива на едноличното управление на Борисов.

Манолова остро разкритикува някои близки до правителството медии и поиска равен достъп за медийна изява на лидерите на всички извънпарламентарни сили.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране