29.04.2021 | 8:26
„Маркет линкс“: Слави настига Бойко
БСП изостава драстично, ВМРО също губи подкрепа

Какви са нагласите на българите за предсрочни избори? И колко хора биха дали своя вот, ако новите избори са през лятото? Отговорите на тези въпроси дава проучване е финансирано и реализирано съвместно от bTV и „Маркет линкс“. Проведено е сред 1053 лица над 18 г. в страната в периода 16 – 23 април 2021 г. по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.

ГЕРБ биха получили около 21,1% от гласовете, а „Има такъв народ“ около 20,3%. БСП са трета политическа сила със 16,5, следвани от „Демократична България“ с 11,9%, ДПС с 9,4% и „Изправи се, мутри вън“ с 5,9%.

„На изборите имаше изненада, това е така наречения протестен вот и в момента виждаме доразвитие на тази тенденция. ГЕРБ остава първа политическа сила, но с много малка разлика от втората политическа сила“, коментира социологът Добромир Живков.

Наблюдава се и висока изборна мобилизация. 60% от анкетираните са заявили, че ще гласуват или го декларират като сигурно свое действие, но „все пак има два месеца и половина до изборите и това ще се отрази“. Процентът е по-висок от гласувалите на изборите на 4 април.

„Има много висока степен на политизация на българското общество“, смята Живков и отбелязва, че тези, които при предишните анкети са заявили, че „по-скоро ще гласуват“, вече се местят в групата на гласуващите със сигурност.

В момента има висока политизация на обществото, а доверието в новия парламент е два пъти по-високо от това към стария. „Наблюдаваме политически оптимизъм, хората са дали своя глас и имат усещане, че са представени политически. Политиката започна да се случва в парламента, а не на улицата или в Министерски съвет“, казва социологът Добромир Живков, който обаче отбелязва, че данните са преди депутатите да бламират своето заседание в сряда.

1 коментар

  1. Блу каза:

    Слави продава розови очаквания.
    В момента, в който той наррави нещо на практика, подкрепата за него ще рухне като кула от карти за белот…

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране