05.05.2016 | 0:01
Maщабен парад за Гергьовден тази година
Управляващите дават 400 хиляди лева, за да извадят на показ мощта на армията
Традиционният парад за празника на Българска армия Гергьовден тази година ще е един от най-мащабните в последните години, като в него ще се включат повече от 1300 военни, изтребители, хеликоптери и бронирани машини. Над София на ниска височина вече прелитат изтребители, които тренират за парада, а в следващите дни ще се въведат и ограничения за движението заради сухопътната техника.
По време на първия кабинет на ГЕРБ парадът стана символ на орязания военен бюджет, но сега управляващите са решили да покажат мощта на армията. Парадът ще струва около 400 хиляди лева, които са от перото за бойна подготовка на видовете въоръжени сили.
Последният подобен парад беше през 2009 година, когато бе отбелязана петата годишнина от членството ни в НАТО. Парадът ще се води от командира на ВМС контраадмирал Митко Петев, но ще мине под знака на бойната авиация. Парадът ще бъде открит от хеликоптер Ми 17, от който ще се вее националният флаг, и традиционно ще мине със съпровод от гвардейският духов оркестър.
Над София ще прелетят и хеликоптерите AS-532AL “Cougar”, “Bell” , а за първа година и хеликоптер “Panter” от Военноморските сили. Ще “дефилират” и изтребителите МиГ 29,  СУ-25, транспортен самолет “Spartan”, учебните самолети “Pilatus” и други.
Taзи година Военновъздушните сили и Макс Телеком чрез мрежата на мобилния 4G оператор ще излъчат он лайн въздушната част на парада на следният адрес. Те ще предават от борда на хеликоптерите, транспортните, учебните и бойните самолети.
Зрителите ще имат поглед от кабините на машините, от спускането на българското знаме от борда на вертолет, от прелитането на пределно малка височина от 100 метра над столицата, съобщиха от мобилния оператор.
Стриймингът ще включва почти цялата част от въздушната демонстрация, започвайки от запуска на машините на летище София, рулирането, излитането, изчакването в зона и парадното преминаване в група от изток на запад. “Ще е чудесно, ако повече българи наблюдават този стрийминг. За да видят  не само отговорността и риска в нашата професия, а и красотата, която дава птичия поглед и усещането за свобода и безбрежност, която носи един полет.“, каза капитан Илиян Илиев,  който ще пилотира транспортния Спартан.
На парада ще могат да се видят и танковете Т-72, 122-милиметрова самоходна гаубица 2С-1 “Гвоздика”, бойни машини на пехотата БМП-1 и БМП-23, МТЛБ “Тунджа”, БТР-60 ПБ- МД1, зенитно-ракетни комплекса “Оса-АК”, 152-мм оръдие гаубица Д-20, реактивна система за залпов огън БМ-21 “Град”, тактически ракетен комплекс “Точка”.
По жълтите павета ще минат и бронирани леки автомобили с повишена проходимост “Мерцедес” G 270, бронирани “Хамър” М 1151 А/В 1, бойни бронирани колесни машини “Commando select” и “Guardian”, бронирани автомобили “Sand Cat”, пускови установки от зенитно-ракетни комплекси С-300, пускови установки от ЗРК С-125.
Честването на Деня на храбростта и празник на Българската армия в София ще започне с водосвет на бойните знамена пред паметника на Незнайния воин от 9 часа. Военният парад на 6 май ще започне в 10.00 часа на площад “Княз Александър I”. При изпълнението на националния химн ще бъдат изпълнени 20 артилерийски салюта.
В 12.00 часа пред сградата на Администрацията на президента ще бъде извършена тържествена смяна на караула. Гергьовден започва да се чества още със създаването на Българската армия. С указ от 9 януари 1880 г. княз Александър Батенберг постановява честването на празника. В началото празникът се отбелязва скромно с панихиди в гарнизоните. От 1931 до 1933 година празникът е честван в София на така наречения “Площад на победите” в днешния квартал “Лагера”. След това церемонията се провежда на площада пред храм-паметник “Св. Александър Невски”.
Като празник на Българската армия Гергьовден е честван до 1953 г. Оттогава до 1991 г. празник на армията е 23 септември – датата, на която се отбелязва началото на Септемврийското въстание от 1923 г.
След промените от 1989 година за Ден на Българската армията е обявен 23 август – началото на Шипченската епопея. Като воински празник обаче 23 август е честван само през 1991 г. и 1992 г. От януари 1993 г. с правителствен указ 6 май отново е възстановен като Ден на храбростта и празник на Българската армия.
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране