15.03.2019 | 11:43
Масов разстрел в две джамии в Нова Зеландия – жертвите са 49
Един от нападателите се казва Брентън Тарант

Десетки хора са загинали и ранени при стрелба в джамии в Нова Зеландия, предаде Ройтерс.

Медиите в Нова Зеландия съобщават за 49 загинали и 50 ранени. Преди това бе съобщено за 27 жертви. Нападенията са станали в петък, който е ден за молитва за мюсюлманите. Въоръжените престъпници започнали стрелбата по време на петъчната молитва, около 13.45 ч местно време в двете джамии на Дийнс-авеню (там загиналите са 41) и Линуд-авеню (7 загинали). В този момент в храмовете е имало около 300 вярващи. Ранените са доставени в местни болници, където по време на операция един от тях е починал.

Във връзка с терористичното нападение са задържани са четирима души – трима мъже и една жена.

Освен това се знае, един от нападателите се казва Брентън Тарант. Той е австралиец, на 28 години и е с ултрадесни възгледи. Той е отразявал на живо случващото се край един от храмовете в продължение на 17 минути.

Той също така е качил в интернет антиимигрантски манифест от 74 страници, в който обяснява кой е и какви са причините за действията му, информира АП. В манифеста Тарант изказва омраза към мигрантите и заплашва, че ще извърши терористична атака. Преди това в социалните мрежи мъжът е призовавал да бъдат убити канцлерът на Германия Ангела Меркел и турският президент Реджеп Тайип Ердоган.

Предполага се, че той все още е на свобода.

По улиците в Крайстчърч са открити няколко импровизирани взривни устройства, прикрепени към автомобили. Те са обезвредени. Всички училища в града са затворени. Властите са помолили жителите на града да не напускат домовете си, ако това не е наложително.

Премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардърн нарече случилото се „един от най-мрачните дни в историята на Нова Зеландия“, допълва АП. Това е необичаен и безпрецедентен акт на насилие, посочи тя. По думите й много от хората в джамията вероятно са мигранти. „Нова Зеландия е техният дом. Те би трябвало да са в безопасност тук. В Нова Зеландия няма място за екстремно насилие“, подчерта Ардърн.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране