07.10.2019 | 22:03
Масова истерия изпразни цигански училища в Сливен и Карнобат
Според просветния министър Красимир Вълчев "добре организирани групи" спекулират със страховете на родителите

Безпочвените слухове за отнемане на деца, които нагнетяват от няколко месеца напрежение в социалните мрежи, ескалираха в масова истерия сред роми в няколко града и изпразниха буквално за минути няколко училища с преобладаващо ромски ученици в Сливен и Карнобат. Родителите панически извеждаха децата си от учебните заведения, стискайки ги здраво за ръка заради опасения, че те ще им бъдат взети от социалните служби – според едни информации заради прословутата стратегия за детето, според други – задето децата не са припознати от бащите си. По съвпадение в понеделник просветният министър Красимир Вълчев беше на отдавна планирано посещение в друга гимназия в Сливен. Полицията тепърва ще проверява кой, как и защо е подплашил хората, а от Министерството на образованието определиха случилото се като “целенасочена атака към една от най-важните задачи пред образователната система и усилията на цялата общност – всяко дете да посещава училище”.

“Беше ужас, щяха да ни изпотъпчат. Деца реват отвътре, родители реват отвън”, разказа жена от персонала в едно от сливенските училища пред Дарик радио. Майки на деца от ромската махала “Надежда” разказват, че някой им се обаждал по телефона с предупреждението, че уж “Закрила на детето” ще им отнема децата. Слухът се разнесъл, паниката бързо превзела цялата махала и обитателите й се втурнали към класните стаи. В социалните мрежи по-късно се появи видеоклип на един от жителите на квартала, който документира случилото се в двете сливенски училища – 6-о основно училище “Братя Миладинови” и 8-о основно училище “Юрий Гагарин”. “Кръвта си давам, но детето – не!”, провиква се баща, а майка на друг ученик се обръща директно към премиера: “Г-н Бойко Борисов, вземете мерки, иначе тая държава потъва!”. Трети родител крещи, че “ще ни дават децата на педофили от третия род”. Чуват се и гласове за протест в събота срещу Стратегията за детето.

От 6-о основно училище в Сливен потвърдиха пред “Фокус”, че учебен процес при тях е имало до 10:00 ч., след което над 500 деца от първа смяна са били изведени на пожар от родителите си въпреки опитите на училищното ръководство да обясни, че появилите се слухове са неоснователни. Втора смяна въобще не е имало, като от учебното заведение планират днес да обходят родителите и заедно с ромски медиатори да се опитат да ги убедят да пуснат децата си в училище.

Според регионалното управление на образованието в Сливен идентични сцени са се разиграли и в Ямбол. От МОН обаче опровергаха това. Данните на министерството са, че психозата се е развила в две училища и една детска градина в Сливен, както и в СУ “Христо Ботев” в Карнобат и училище “П. Хилендарски” в село Тополчане. Разнопосочна информация има и за причините за настъпилата масова истерия – според едни съобщения сред жителите на ромския квартал е била разпространена фалшивата информация, че ще се отнемат деца, които не са припознати от бащите им (а такива са преобладаващият процент от ромския етнос), според други пък причината за нахлуването на родителите е готвената стратегия за детето.

Просветният министър Красимир Вълчев, който точно по това време беше на посещение в сливенската гимназия по текстил и облекло, директно коментира, че става дума за “добре организирани групи”, които спекулират със страховете на хората в кварталите с ромско население. Пред “Сега” той разказа, че подобни опити е имало от началото на годината – в Силистра отделни родители питали дали има акция на социалните по отнемане на деца, наскоро същите информации дошли и от столичния квартал “Факултета”. По негови данни слуховете се разпространяват или от уста на уста, или с клипове, изпращани във фейсбук профилите на родителите. Според него целта на тези действия е да насаждат страхове у хората, че могат да им отнемат децата, а ромската общност е най-благодатна за тази цел. По думите му се очакват още подобни случаи, и то точно в кварталите с преобладаващо ромско население.

„По мое мнение някой се опитва да създаде страхове и внушения. Някой се опитва да подмени проблемите, които имаме. Много по-голям проблем е това, че децата не посещават училище, а не абсурдът, че те ще бъдат отнети. Колко случаи на отнети деца има у нас? Редно е учителите да успокоят родителите и да им обяснят, че някой се опитва да ги подведе“, посочи още Вълчев. В специална позиция от ведомството му заявиха, че регионалните структури на МОН ще инициират допълнителни разговори с учители и родители “във връзка с разпространението на дезинформация сред учениците и техните семейства, свързана с категорично неверни твърдения за принудително отнемане на деца”.

“МОН не може да допусне училищата да бъдат обект на такава атака, чиято цел е създаване на напрежение и внушаване на страхове. В същото време можем да го считаме и за целенасочена атака към една от най-важните задачи пред образователната система и усилията на цялата общност – всяко дете да посещава училище”, посочиха оттам, добавяйки, че вече са сигнализирали компетентните органи както за случаите по масово вземане на ученици, така и за получените сигнали за организирани акции по отписване на ученици от училища.

Опровержения потекоха и от други институции. Заместник-кметът на Сливен Румен Иванов заяви, че става дума за изкуствено нагнетяване на напрежението и престъпна злоупотреба със страховете на хората, които призова да не се поддават на провокации. За пореден път разпространяваната дезинформация опроверга и социалното министерство. “Бихме искали да успокоим всички родители, че дирекциите „Социално подпомагане“ и отделите „Закрила на детето“ не планират такива действия (за отнемане на деца – бел.ред.). Призоваваме всички семейства да не се поддават на провокации, които целят всяване на страх и паника”, казаха оттам и припомниха кога се преминава към временната мярка за закрила „настаняване на дете извън семейството“ – единствено с решение на съда, при това само при изрични основания, определени в закона за закрила на детето. “В законодателството, което ще влезе в сила от 1 януари 2020 г., не се предвижда промяна на този принцип”, успокоиха оттам.

В България отнемането на деца е рядкост, в основата на нашата система са усилията детето да остане в биологичното си семейство, а големият проблем не е отнемането, а изоставянето на деца. Само за миналата година са захвърлени 1058 деца, от тях 441 – новородени.

 

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране