14.06.2016 | 12:33
Масовият убиец от Орландо бил гей
Омар Матин е бил вече разследван от ФБР за евентуални връзки с терористи, но без последици

Данни за хомосексуални наклонности у Омар Матин хвърлят нова светлина върху касапницата в Орландо, където в неделя 49 души бяха застреляни в гей клуб и още 53 – ранени, предаде АФП.

Всекидневникът “Орландо сентинъл” цитира очевидци, според които извършителят на масовото убийство често е посещавал и преди диско бара “Пулс”, нападнат от него в неделя. Дори се е откроявал с агресивно поведение след прекомерна употреба на алкохол. Редовен клиент на “Пулс” каза освен това пред “Лос Анжелис таймс”, че 29-годишният американец от афганистански произход е използвал социалната мрежа за гейове Jack’d.

А бивш съвипускник на стрелеца от полицейската академия “Индиан ривър къмюнити колидж” твърди пред “Палм бийч кост”, че Омар Матин се опитвал да флиртува с него. Тези уверения може да обезценят донякъде основната досега версия, че Матин е радикализирал се ислямист. Вероятно ще е по-трудно да се схванат психологическите подбуди, тласнали извършителя към престъпни действия, отбелязва АФП.

Омар Матин е бил вече разследван от ФБР за евентуални връзки с терористи, но без последици. Евентуалната хомосексуална следа, ако бъде потвърдена, може да спаси Бюрото от критики, че е наблюдавало как Матин се радикализира, без да предвиди, че ще премине към действия, пояснява агенцията, цитирана от “24 часа”. Няма категорични доказателства масовият убиец в Орландо да е получил заповед за атаката от терористична мрежа или да е част от по-широк заговор, заяви вчера американският президент Барак Обама.

Той посочи, че се води разследване за тероризъм, и отбеляза, че организации като “Ислямска държава”, Ал Кайда и други вземат на прицел представители на хомосексуалната общност, движени от порочната си, несъстоятелна идеология и от религиозните си схващания за хомосексуалността.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране