27.03.2020 | 13:26
Масово тестване ще има след пика на епидемията
Целта е да се направи епидемиологичен анализ

Българската държава ще се подготви за масово тестване за коронавирус след пика на епидемията, за да се установи колко души са изградили антитела и са го преболедувало, включително и без да разберат. Целта е да се направи епидемиологичен анализ. За целта се планира закупуването на милиони бързи тестове, може би ще става дума за 10 000 – 20 000 теста ,които ще се правят на ден. Това стана ясно от пресконференция на премиера Бойко Борисов, министри от кабинета на оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

Професорът обясни как се извършва в момента идентифицирането на заразени. Това се прави с PCR тестове и обучен персонал. Този вид тестове е важен, защото той дава достоверен резултат. Вторият вид тестове е т.нар. флуоресцентен имунохоматографски тест, обясни още ген. Мутафчииски. По думите му този тест е важен, защото открива новозаболели и може да се използва много бързо. При него се виждат реално заболели в болници, медицински персонал, контактни лица, развили симптоматика и след това за освобождаване на болните. Тази група може да се разшири с хора от аптеки, транспортни работници, работници в магазини, в промишлеността, посочи още Мутафчийски. По отношение на бързите тестове – това са тестове, с които може да се установи колко души не са заболели и все пак са придобили имунитет. Това се предвижда да бъде правено в широки граници до 40 хиляди на ден, което струва около 20 милиона лева на месец, смята началникът на оперативния щаб.

Третият тест ще се проведе в края на епидемията, тестовете са около 20 милиона лева месечно. Ако в първия етап се набляга на по-скъпите тестове, то във втория етап тестовете са по-евтини, но са по-масови, подчерта ген. Мутафчийски.

Вътрешният министър Младен Маринов даде информация за задържаните за нарушаване на карантина и неспазване на мерките. Образувани са над 200 предварителни производства за неспазване на карантина, над 24 хиляди са под карантина, съобщи Маринов.

И служителите на ТОЛ системата са ангажирани в обслужването на КПП-тата, като разпределят потоците така, че движението да е минимално натоварено.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране