20.07.2015 | 13:29
Мъж осъди НЗОК за 120 бона: Отказала му лекарство!
НЗОК отказала финансиране на лечението на болен от Ходжкин

Пациент с болест на Ходжкин осъди Здравната каса да му плати 120 000 лева обезщетение заради незаконен отказ да финансира лечението му. Решението бе взето от състав на Административен съд – София град с председател съдия С. Владова, съобщиха от Центъра за защита на правата в здравеопазването.

Видът и ходът на болестта на Ходжкин изискват провеждане на имунотерапия с медикамент, който не е бил включен в реимбурсния списък на НЗОК. За лечението няма друга алтернатива. Пациентът е подал заявление по чл. 56 от ЗЗО. Директорът на РЗОК обаче не се е произнесъл, а мълчаливият отказ е отменен от съда.

След това Здравната каса излиза с изричен отказ, който съдът обявява за нищожен. Въпреки това пациентът заплатил лечението си, защото всяко отлагане би било фатално за живота му.

В същото време бил заведен иск срещу Здравната каса за изплащане на обезщетение, което да покрие направените разходи за лечение, както и да обезщети причинените неимуществени щети. Административният съд признава иска в пълен размер и осъжда НЗОК да заплати исканата сума и направените съдебни разноски, съобщават от Центъра. Решението подлежи на обжалване пред ВАС. Пациентът в момента провежда втори курс имунотерапия в Италия.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране