21.04.2016 | 0:01
Медведев: Жал ми е за Европа
Според него за една година заради провежданата в ЕС политика в Европа са пристигнали около 1,8 млн. мигранти

Руският премиер Дмитрий Медведев заяви, че “честно казано, ми е жал за Европа”, предаде газета.ру. “Макар и сега да не се появявам често в Европа поради определени причини, когато се срещам със своите европейски колеги, те свеждат поглед към земята. Това е безотговорно поведение на властите в Европа и не само пред гражданите, но и спрямо съдбата на цяла Европа, а Русия е европейска страна”, каза Медведев пред Държавната дума на годишния отчет за дейността на кабинета. Според него за една година заради провежданата в ЕС политика в Европа са пристигнали около 1,8 млн. мигранти.

Руският премиер каза още, че поевтиняването на петрола е “тежък шок” за руската икономика, съобщи ТАСС. Той направи това изказване в годишния отчет на кабинета в долната камара на парламента (Държавната дума).

“Работата не е толкова в това колко дълбок бе спадът на петролните цени – това се случва периодично през последните десетилетия. Проблемът е в скоростта на падането. През 2015 г. петролът поевтиня двойно на практика за половин година, а това вече е безпрецедентно. Към подобно стремително понижение на стойността на износа не може да се приспособи нито една икономика”, отбеляза Медведев.

Според него отрицателен фактор е и “външният санкционен натиск”. Но основният проблем според Медведев са “структурните проблеми на нашата икономика, които се изостриха в ситуацията на криза”. “Подобно съчетание на фактори за нас щеше да е просто пагубно, ако нещата се случваха, да речем, през 90-те години. Не се знае дали страната ни изобщо щеше да се запази в границите, в които съществуваме сега”, допълни той. Медведев обаче е уверен, че руската икономика може да е стабилна и без огромните приходи от износ на петрол и газ.

“Измени се структурата на приходите в бюджета. Делът на приходите, които не са свързани с продажбата на петрол и газ, се увеличи до близо 60%. До голяма степен това се дължи на спада на цените на енергоносителите. Но и мерките, които предприехме, сработиха. Икономиката може да е стабилна без свръхприходите от петрол и газ, и ние го доказахме. Разбира се, предстои ни още много работа, за да запазим тези положителни промени”, подчерта руският премиер.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране