11.04.2019 | 1:29
Меркел дава дълга отсрочка за Брекзит
В интерес на Германия е Великобритания да си тръгне от ЕС "организирано"

Германският канцлер Ангела Меркел заяви пред депутатите в Бундестага, че Европейският съюз може да даде на Великобритания по-дълга отсрочка за Брекзит от поисканата от британския премиер Тереза Мей.

Меркел отново изтъкна, че в интерес на Германия е Великобритания да си тръгне от ЕС „организирано“.
„На мнение съм, че трябва да дадем разумна отсрочка на британските политически партии да договорят изход от кризата и по тази причина е много възможно предоставеното от ЕС отлагане да бъде по-дълго от поисканото от британската министър-председателка“, каза канцлерката пред депутатите, цитирана от Франс прес.

Меркел отбеляза, че ЕС има очаквания към Великобритания и постави три условия за предоставяне да допълнителна отсрочка, посочва Асошиейтед прес.

Европейските институции трябва да могат да продължат да функционират гладко, Великобритания трябва да участва в изборите за Европейския парламент в края на май и трябва да е налице „готовност за конструктивно участие в решенията“, каза канцлерът.

По-късно днес Меркел ще участва в среща на лидерите от ЕС в Брюксел, на която те ще обсъдят искането на Тереза Мей Брекзит да бъде отложен до 30 юни.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране