11.11.2020 | 0:00
Меркел пришпори Борисов и Заев да се разберат
Срещата между българския и македонския премиер в София не даде резултат

Германският канцлер Ангела Меркел настоя Бойко Борисов и Зоран Заев бързо да решат споровете между България и Северна Македония, за да могат Скопие и Тирана да започнат преговори за еврочленство още при германското европредседателство, изтичащо в края на годината. „Трябва да се разбирате помежду си. Не забравяйте това“, обърна се Меркел към двамата в онлайн включване по време на Срещата на върха на Западните Балкани по Берлинския процес, на която София бе домакин, а Борисов и Заев – съпредседатели. Това бе и формалният повод за идването на македонския премиер у нас в условията на коронавирусна пандемия. Останалите лидери от региона участваха онлайн, като подписаха две декларации – за Общия регионален пазар и за Зеления дневен ред.

Истинската причина за присъствието на Заев бе тежката криза в двустранните отношения, довела до отказа на страната ни да позволи на Северна Македония да започне преговори за еврочленство. В петък България уведоми ЕК, че блокира преговорния процес на Скопие заради претенциите на съседите за македонско малцинство у нас и официален македонски език в ЕС, с което те нарушават подписания през 2017 г. двустранен договор за добросъседство и приятелство. Резултат от срещата между Борисов и Заев по спорните въпроси обаче нямаше, стана ясно от изявленията им, в които темата бе заобиколена.

Канцлерката поздрави лидерите от региона за подписаните споразумения и ги покани догодина в Берлин заедно с няколко западноевропейски държави и България, за да се оцени напредъкът им. С подписаните онлайн документи Западните Балкани се ангажират да прилагат действия в 5 ключови области: климат, енергетика, мобилност; кръгова икономика; почистване на въздуха, водата и почвата; устойчиво земеделие и производство на храни; биоразнообразие, съобщиха от правителствената пресслужба.

Борисов прочете приветствено слово, изпълнено с общи приказки за напредъка и сближаването, като изтъкна заслугите на България към Западните Балкани – за тяхната евроинтеграция, за сътрудничеството и разбирателството в региона и добросъседските отношения. Той видя „много символика“ в съвместното домакинство на България и Северна Македония на Берлинския процес и увери, че страната ни „е водена от желанието си да помогне за евроинтеграцията на региона“. В познатия си фамилиарен стил Борисов благодари на „Ангела, Зоран и колегите, че са тук и съдействат за развитието на този прекрасен регион“.

В своя позиция ръководството на БАН подкрепя усилията на правителството и твърди, че ще отстоява с научни средства историческата истина за миналото на историко-географската област Македония, включително българската народностна и културна принадлежност на мнозинството от нейните жители.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране