04.04.2016 | 21:43
Меси и Платини също прали пари в Панама
Джеки Чан и Педро Алмодовар представят звездните артисти край канала

Президенти, спортисти, милиардери – всички са в кюпа след разкритията на разследващи журналисти за пране на пари в Панама, пише френският в. “Монд”. Изданието участва в разследването и бе едно от първите, които публикуваха секретни данни, изтекли от архива на панамския офис на „Мосак Фонсека” (Mossack Fonseca), компания специализирана в уреждане на разплащания към офшорни компании между 1977 г. и 2015 г.

Това е най-зрелищния пробив, правен някога в тъмния свят на офшорните финанси, пише “Монд”. Освен вече публикуваните сметки на кръга около руския президент Путин, които естествено предизвикаха най-голям интерес в света, оказва се, че и спортни величия като Лионел Меси и Мишел Платини са прибягвали до услугите на панамския офис. В тяхната компания е и високопоставеният чиновник от ФИФА Хуан Дамияни. Той бе вицепрезидент на световната футболна централа, а като адвокат присъства в над 200 от регистрираните в “Монсак Фонсека” фирми.

Аристичният свет е представен край канала от Педро Алмодовар, Джеки Чан и Франко Драгон. Засега.

Испанският режисьор и брат му Агустин изкачат в Досиетата “Панама” с фирмата Glen Valley Corporation, регистрирана на Британските Вирджински острови в далечната 1991 година. Говорител на режисьора обяви, цитиран от в. “Ел Мундо”, че братята няма да правят коментари за критиките, че бягали от данъци.

Холивудската звезда с китайско потекло пък се изявява като акционер на шест дружества също на Британските Вирджински острови. Още няма реакция от майстора на бойните изкуства.

За артистичния директор на “Сирк дьо Солей” Франко Драгон белгийският в. “Соар” пише, че очевидно освен таланта на режисьор той има дарба и чудесно въображение и когато става въпрос за финансови транзакции в екзотични райски кътчета.

Тайните данни са общо над 2,6 терабайта, които са разкрити, изучени и анализирани от „ Монд” и неговите 106 медии партньори. Разследването е продължило една година, мобилизирани са били 370 журналисти в целия свят – Франция, Индия, Германия, Швейцария, Русия, САЩ, Бразилия, Япония, както и колежката от “24 часа” Алексения Димитрова.

Регистър на офшорната търговия „Досието Панама” вади на показ един невероятен списък: над 214 хиляди офшорни образувания, създадени или обслужвани в 21 различни финансови убежища или клиенти от над 200 страни от „Мосак Фонсека” от основаването й през 1977 чак до 2015 година. Разследването обхваща от Люксембург до Панама, от Швейцария до Британските Вирджински острови, от островите Самоа до Сейшелите, от Монако до Бахамите. Тук не става въпрос само за частния случай на една банка, като в скандала Swiss Leaks на банката HSBC (2015) или UBS Leaks (2016 г.), нито за ролята, играна от един единствен финансов център в организирана схема за данъчна оптимизация за мултинационалните компании, като в Luxembourg Leaks (2014).

“Досието Панама” предлага картографиране, почти в реално време, на цял раздел на световните финанси, досега скрит от чужди погледи, пише БГНЕС. Цялата тази информация щеше да остане в тайна без намесата на анонимен източник, който започна в началото на 2015 г. да предава тази “златна мина” на журналистите от „Зюддойче цайтунг”. След това продължи да разследва ролята на „Мосак Фонсека” в обвиненията за данъчни измами към Commerzbank, втората по големина банка в Германия. Изправен пред мащаба на данните, германският вестник решава да се обърне към Международния консорциум на разследващите журналисти и обичайните си партньори за обмен на информация, именно заради ценния опит, придобит от Консорциума по отношение на трансграничните финансови разследвания.

Автентичността на документите, която не подлежеше на съмнение е проверена два пъти от мюнхенския вестник и от „Монд”. Тя е потвърдена и от няколко писма, изпратени на клиенти на „Мосак Фонсека” и консултирани от „Монд”, който се позова на “нерегламентиран достъп до сървъра, чрез който някои информации са получени от трета страна”. Сиви, черни и мръсни пари Всички офшорни компании от “Панамските документи” не са незаконни или непрозрачни, някои имат истинска икономическа дейност или са специално създадени, за да улеснят международните инвестиции. Но по-голямата част от тях се използват като фирми паравани, за да се скрият активите чрез използването на псевдоними. По този начин в „Мосак Фонсека” чисти пари има до мръсните пари, като “сивите” (от укриване на данъци), “черните” (от корупцията и организираната престъпност), както големите богатства и футболните звезди са край престъпните мрежи и корумпираните държавни глави.

След многомесечна работа по това извънредно голямо разследване Консорциумът и неговите партньори успяха да установят, че с офшорни компании са замесени 12 държавни глави и правителствени ръководители, (включително шест действащи), 128 висши политици и високопоставени служители от първенците по целия свят, както и 29 членове на световната класацията на 500-те най-богати хора на „Форбс”. Най „чувствителните” клиенти, тези, които искат да скрият и направят активите си непроследими, са пазени от три или четири компании, разположени една след друга, създадени по четирите краища на планетата, които се крият една в друга като руски кукли матрьошки, за да усложнят работата на данъчните и съдебни власти, които често не успяват да ги проследят.

Хилядите вътрешни комуникации между служителите на „Мосак Фонсека”, към които се прицели „Монд” и неговите партньори, потвърждават, че офшорките все още успяват да запазят на една крачка пред глобалните опити за регулация. Така, когато през 2011 г., Британските Вирджински острови бяха принудени, под международен натиск, да се откажат от системата на “акции на (анонимен) приносител”, движението на махалото заработи в полза на Панама или Сейшелските острови, където такива практики все още са разрешени. Така с прехвърляния от един данъчен рай в друг, и с използването на пропуските в нормативната уредба и с все по-сложни механизми, „Мосак Фонсека” и нейните посредници объркват контролиращите. “Производителят на автомобили отговорен ли е за поведението на шофьорите?” В интервю, дадено наскоро за панамската телевизия, съоснователят на фирмата Рамон Фонсека я сравнява с “автомобилен производител”, който не носи отговорност за престъпления, извършени от крадци, използващи превозните средства, което е произвел.

В повечето юрисдикции, фирмата обаче има задължението да се информира за притежателя на авторските права на компаниите, които управлява, и, ако понякога не успее в това задължение, вътрешната кореспонденция, показва, че често е наясно с тяхната идентичност. Запитана за нейната роля и отговорности, „Мосак Фонсека” отрича да предлага директно тези услуги на клиентите си и препраща отговорността към около 14 хиляди посредници (големи световни банки, адвокатски кантори, настоятелства и други компании за управление на богатствата), които осигуряват взаимодействието с крайните бенефициенти.

Панама, „токсичен” финансов център, отказва да сътрудничи с чужди държави в борбата с измамите и укриването на данъци, и се държи с желязна ръка срещу Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) , която координира борбата. Но проблемът стана силно политизиран и може да подкопае ефективността на борбата срещу прането на пари и затова ОИСР предупреди финансовите министри на Г-20 (групата на двадесетте най-богати страни) още на срещата им на 27 февруари в Шанхай, Китай.

Още снощи правителството на Панама обеща да помогне за установяване на истината, а шпионинът Едуард Сноудън приветства в туитър изтичането на информацията за тайните сметки на един от най-популярните личности в света.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране