26.11.2018 | 22:38
Месото в Националната галерия онагледявало консумацията на жената
Агресивната реакция към пърформанса дошла от неразбиране и завист, коментира шефката Яра Бубнова

Месото с форма на женско тяло, което се простря върху масите в Балната зала на Националната художествена галерия миналия четвъртък, е имало специално послание – да илюстрира консумацията на жената от съвременното общество.

Това обясни в защита на пърформанса, който възмути обществеността и немалко родни творци, изпълняващата длъжността директор на галерията Яра Бубнова. Тя не смята, че е допуснала грешка при вдигналия се скандал за „голямото плюскане“, което не пожела да нарече „с турската дума софра“.

Заяви пред медиите, че носи отговорност само частично. Авторката Ода Жон, родена в България, изпратила каталозите си и пожелала да направи в Националната галерия изложба с коктейл, а Бубнова нямала представа какво ще последва. Разходите били поети от художничката, която живее във Франция, а е завършила школа в Дюселдорф.

„Необичайно, неочаквано, рисково при всички положения, но това е животът на новото изкуство“, е нейният коментар за случилото се. „Това, което Ода Жон направи, тя доста директно превърна хората в обекти“, коментира Бубнова.

И описа реакциите на отбраните гости – едни реагирали с чувство за хумор, други с отвращение, имало и хора, които не се докоснали до храната на масата.

Ода Жон изготвила списъците с гостите си, които искала да шокира с женското тяло от месо, разясни директорката на галерията.

„Масата не бе една, те бяха две. Не бих я нарекла софра, защото това придава смисъл, който тя не носеше, нямаше задоволяване на глада“, коментира Бубнова. Художничката съзнателно създала тези маси, „тези скулптури, приличащи на човешко месо“.

Посланието било свързано с жената и нейното потребяване от съвременното общество, а целта да се шокират гостите от „тази болезненост и сюрреалистичност от ядене на телата“, направи изкуствоведски коментар на „плюскането“ Бубнова. Самата художничка и много от гостите й били вегетарианци и дори не докоснали месото. Ода Жон постигнала целта си да постигне страх и нещо, което е отблъскващо.

„Агресивната реакция, която се получи, е наистина от неразбирането, незнанието на контекста и от завистта, че не са били поканени да присъстват на това събитие“, тълкува общественото възмущение директорката на галерията.

Бубнова не е титуляр, но предстои да кандидатства за постоянно за шефското място. Конкурс ще бъде обявен, съобщи тя, но вероятно не и до края на годината. А дотогава Бубнова планира да покаже още на 1 декември в галерията освен изложбата и филм за художничката Ода Жон, сниман от германска режисьорка.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране