24.06.2020 | 11:13
Местан наглее: Прокуратурата ме репресира по делото за катастрофата
Държавното обвинение манипулира разследването, твърди още бившият председател на ДПС

Бившият лидер на ДПС и настоящ на партия ДОСТ обвини прокуртурата, че е бил подложен на прокурорска репресия по делото за катастрофата с негово участие, при която загина 6-месечно дете. Пред  Би Ти Ви  той каза още, че държавното обвинение е манипулирало факти в разследването.

“Обвинен съм не защото съм виновен, а защото се казвам Лютви Местан. Нося в себе си тежки съмнения, че прокуратурата не се ръководи от правото, а от изпълнение на политическа поръчка“, заяви той.

Инцидентът стана на 14 април 2019 г. по обед в района на с. Загорско по главния път към ГКПП “Маказа”. При включване в главния път автомобилът “Фолксваген”, управляван от Местан, се удря в друг автомобил, в който пътува семейство с две деца. При сблъсъка загива бебето, ранени са 9-годишно дете и 28-годишната майка.

Тогава близки на пострадалото семейство заявиха, че Местан не е оказал помощ, не е слязъл от автомобила си и половин час е стоял в него, докато дойдат полицаите. Те изразиха и притеснение, че “всичко може да се потули” и да бъдат “променени фактите” заради общественото положение на Местан.  Делото бе взето под наблюдението от тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров.

Сега Местан е обвинен за причиняване на смърт по непредпазливост, но категорично отрича вина. „Обвинен съм за две неща – че не съм спрял на знак „Стоп“. Това е нелепо, защото прокуратурата знае, че не може да докаже подобно клеветническо твърдение. Точно затова насочи всичките си усилия към второто обвинение – че съм имал видимост. Заявявам, че вместо пълно и обективно разследване, прокуратурата упражни върху мен истинска репресия, прокурорски произвол и ми отне правото на справедлив досъдебен процес. Послужи си с грубо манипулиране на фактите и обстоятелствата“, заяви Местан.

Според него пример в тази посока е и обстоятелството, че още на първия ден му е било отнето свидетелството за правоуправление. “Това стана въз основа на клеветнически твърдения, че съм извършил 13 нарушения. Това са нарушения, извършени от коли, в които никога не съм се качвал. Ще заведа дело за клевета, но ще го направя след приключването на делото“, категоричен бе той.

Местан твърди, че за периода 2005-2019 г. за водача на другата кола са установени 18 тежки нарушения, 14 от които за превишена скорост и 4 за неправилно изпреварване. Неговата книжка обаче не е била отнета веднага, а това е направено преди 10 дни.

„Вторият пример е, че по това досъдебно производство са направени два огледа. На 14-и е измерено всичко друго, но не и моята видимост. Това се прави едва на 18-и, когато фактите и обстоятелствата са грубо манипулирани. Преди втория оглед по линията на видимостта ми са изсечени над 100 храста с височина 3 м, които образуваха абсолютно невидима преграда. Това е унищожаване на доказателства, което е тежко престъпление, а прокуратурата не го разследва. Най-голямата манипулация, която прокуратурата направи, е, че постави после стоп линия, за да измести видимостта ми с близо 5 м по-напред“, твърди той.

Местан показа снимка с кола на bTV от излъчения репортаж тогава, на която не се вижда стоп линия. След това показа и снимка от делото, приложена от прокурорите, на която ясно се вижда стоп линия.

„Вече 15-и месец продължавам да съпреживявам трагедията от 14 април. Когато става въпрос за вина, тя е правна категория и аз няма да поема върху себе си чужда вина и грях“, категоричен бе Лютви Местан.

Обвинение има и към водача на другия автомобил – бащата на загиналото бебе, защото според вещите лица е карал с 32 км в час над разрешеното. Според неговата защита обаче това са изводи на базата само на вероятности и по никакъв начин не е доказана вината. Тезата им е, че единственият виновен е партийния лидер, защото не е спрял на знак “Стоп”.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране