06.02.2015 | 16:54
Местан не иска да плаща глоби за агитация на турски, съди ни в Страсбург
Председателят на ДПС е наредил на евродепутатите да се оплачат на Франс Тимерманс

Лидерът на ДПС Лютви Местан ще подаде жалба в съда в Страсбург заради наложена глоба за агитация на майчин език. Това обяви партийният шеф след заседание на Централния съвет на движението.

Евродепутатите на ДПС пък са написали писмо до един от зам.-председателите на Европейската комисия Франс Тимерманс. В него те сигнализират за противоречие в българското законодателство, което от една страна, дава възможност на всеки гражданин на ЕС да се кандидатира за евродепутат, а от друга, въвежда забрана за агитация на майчин език.

Евродепутатите питат Франс Тимерманс дали с тези разпоредби не се нарушава правото на информация и какво ще направи ЕК, за да се позволи агитацията на чужди езици по време на предизборните кампании у нас.  „С други думи Мартин Шулц може да води листата на БСП за евроизборите, а Греъм Уотсън на ДПС. Но той или ще трябва да бъде глобен, или ще трябва да мълчи“, даде пример Местан. Той беше категоричен, че ще спечели делото в Страсбург за правото си да поздрави избирателите си и на майчин език. Местан обясни и че това ще покаже, че не ДПС е в изолация, а всички останали партии, които толкова време се противопоставят на агитацията на майчин език.

Политикът отново обяви, че движението не е в изолация и че не е възможно да изпадне в такава. Лидерът на ДПС припомни, че изборите показват тежестта на една партия и че движението има сериозен ръст на последния вот.  „Тези, които всяка сутрин, обед и вечер, а може би и заспиват с мисълта за изолацията на ДПС като Реформаторите, през 1997 година спечелиха изборите с безпрецедентно мнозинство от 137 депутати, само след 4 години се сринаха до 50. След още 4 се маргинализираха до 20, а след още 4 изчезнаха от парламента“, каза лидерът на ДПС и допълни: „Къде потъна високото доверие – в тресавището на крадливата приватизация“.

Лютви Местан за пореден път отправи тежки упреци към Реформаторите. „Точно тези, които продадоха „Кремиковци“, „Химко“, „Нефтохим“, тези, които произведоха милионери от вчерашни продавачи на едни или други продукти на скара, не могат да бъдат съдници на ДПС“, обяви лидерът на партията.  Лютви Местан отправи тежки упреци не само към Реформаторите, но и към БСП и ГЕРБ заради липсата на съгласие да се заличат в регистрите на администрацията българските имена на преименуваните по време на Възродителния процес.

„Структурите на партията са взривени, че в парламента на европейска България се образува ад хок толкова голямо анти-европейско и анти-хуманно мнозинство“, каза още лидерът на ДПС. Той изрази надежда, че партиите в НС ще преосмислят решението си.

Местан уточни и че критиките му към Реформаторите не са към техните избиратели, а към ръководството на формацията. „Избирателите на РБ са истински приятели на свободата и демокрацията, но твърдим, че ръководството на РБ предаде избирателите си, защото се трансформира от демократично в крайно националистическо и ксенофобско“, каза още лидерът на ДПС.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране