26.10.2015 | 1:53
Местан пак се предложи на Бойко и поиска отстраняване на РБ и ПФ от управлението
ДПС получила около 350 000 гласа

ДПС отново предложи подкрепата си за ГЕРБ по повод изминалия първи тур на местните избори. На пресконференция в НДК председателят на партията Лютви Местан заяви, че резултатите от вота на първия тур давали повод за смяна на формулата в управлението.

След въпрос как си представя промяната, Местан каза, че е предложил уравнение още след парламентарните избори миналата година. Припомняме, че тогава ДПС предложи безусловна подкрепа за ГЕРБ, без да иска да е в изпълнителната власт.

Лютви Местан защити тезата си, като обясни, че според него партиите, които подкрепят ГЕРБ в момента, не би следвало да броят вота си от местните избори заедно с най-голямата партия.
Разбира се, може да се измисли и контратеза – че вотът е потвърдил статуквото. Това важи, ако малките партии са съгласни резултатът им да се брои с този на ГЕРБ, обясни Местан.

На въпрос какъв е времевият хоризонт на правителството и дали вижда вариант за предсрочен вот „две в едно” (президентски и парламентарни избори) догодина, председателят на ДПС отговори: „Трябва да бъдем реалисти, предвид вота за Борисов и ГЕРБ, предсрочният вот ще зависи от него. Той се прелигитимира във властта. Не мога обаче да кажа това за коалиционните му партньори.”

Председателят на ДПС заяви, че партията е получила между 330 000 и 350 000 гласа на вота на 25 октомври. Този резултат показвал, че измитането на партията, каквото желали някои формации, се е оказало мисия невъзможна.

Лютви Местан призова Реформаторският блок, ако след втори тур се окаже, че има по-малко кметове, отколкото министри, поне да намали менторския тон и обвиненията към ДПС, че са преяждали с власт.  Местан повтори тезата си, че сегашната управленска конфигурация е порочна и антиевропейска и че само от премиера Бойко Борисов зависело да реши кои партии ще му висят като воденичен камък. Председателят на ДПС на няколко пъти отправи комплименти към ГЕРБ и описа вотът за партията на Борисов като впечатляващ.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране