05.03.2015 | 19:50
Местан се пени: В ДПС не познават дори и сержанти в спецслужбите
Решенията на Борисов за ракадите "поставили точка и за шлифера му, и за каквито и да е други части, които някой, бог знае кой, държи"

Надявам се на всички вече да е станало ясно, че днешните решения на министър-председателя да поиска оставки на главния секретар на МВР и на председателя на ДАНС, снемат всякакви внушения за каквото и да е задкулисие в отношенията Борисов – ДПС. Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан. Темата за негласната близост между Борисов и ДПС избуя отново преди ден, когато премиерът бламира вътрешния си министър Вучков за кадрови промени в службите, което доведе до първата оставка в правителството.

Думите на Местан за главния секретар на МВР Светлозар Лазаров и шефа на ДАНС Владимир Писначев обаче косвено потвърждават тезата, че двамата са протежета на ДПС. Според Местан намерението на Борисов да ги смени е ярко доказателство, че подобно задкусилие (Борисов – ДПС) има “само в главите” на анализатори и на политически опоненти на ДПС, които прибягват до “елементарния трик да скрият собствената си управленска и реформаторска немощ зад паравана ДПС”. Местан изрази надежда спекулациите да спрат, защото те били обидни както за ДПС, така и за премиера Борисов.

В продължение на месеци се подхранва митът, че едва ли не съдебната власт е на ДПС. Това вече са наистина безумия, които се разполагат в една изключително опасна за демократичната система схема, коментира лидерът на ДПС Лютви Местан след срещата си с президента в рамките на политическите консултации на държавния глава с парламентарните партии.

Според Местан се е превърнало в аксиома, че “ДПС са виновни” и това дори няма нужда да се доказва.”В съдебната система аз имам памет за двама членове на ВСС, които са предложени с мой подпис от ПГ на ДПС в рамките на 41-вото НС – Васил Попов и Магдалена Лазарова. Знаете ли как звучи в ушите на избирателите на ДПС тезата, че ние държим съдебната власт? Същото, още по-безумно, е, че ДПС контролира специалните служби, едва ли не МВР. Направете анкета с избиратели на ДПС и те ще ви кажат, че на тях им е трудно да видят един офицер, който би могъл да бъде уличен във връзка с ДПС”, коментира Местан.

Според него за редовите членове и избиратели на ДПС е трудно да видят дори сержанти, за които може да се предположи отношение към ДПС. “Всичко има мяра. А в случая с тези обвинения, които се сипят със силата на аксиома и на тоталитарния комунистически принцип – “това, което ти казваме за ДПС е вярно, защото е истина, и е истина, защото е вярно”, мисля, че вече са обида и за интелекта на публиката”, обясни той.

“Не става въпрос дори за емоция. Надяваме се, че тези решения на премиера Борисов днес са поставили точка и за шлифера му, и за каквито и да е други части, които някой, бог знае кой, държи. Надявам се наистина това да бъде минимум резултатът от днешните му решения”, завърши Местан, имайки пред вид предстоящите оставки на главния секретар на МВР и шефа на ДАНС.

ДПС е опозиция на кабинета и естествено е, че ще гласуват против персоналните промени в правителството, каза Местан по повод номинацията на вицепремиера Румяна Бъчварова министър на вътрешните работи на мястото на Веселин Вучков. Това, че ДПС ще гласуват “против”, не пречи да изразят очакването, че ще се реализира основният мотив, който стои зад избора на премиера Румяна Бъчварова да бъде министър на вътрешните работи – че с една идея повече ще се застъпи гражданското начало, каза Местан.

ДПС са изразили пред президента силната си резервираност, че настоящото управление ще е управление на реформите, поради това че самата формула на властта генерира нестабилност и невъзможност да се постигне съгласие в управляващата коалиция за посоката и съдържанието на реформите, каза Лютви Местан. По думите му няма как в рамките на тази управляваща коалиция да се постигне съгласие за посоката на пенсионната реформа. Той припомни, че още преди да се състави кабинетът, от ДПС са предупредили, че ако партиите от управляващата коалиция не постигнат съгласие по пенсионната реформа, по фискалната, данъчната политика, ако не са в състояние да изработят обща позиция по външнополитическите предизвикателства, “всъщност не са постигнали съгласие по нищо”.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране