27.02.2019 | 22:31
Международната измама за 100 млн. евро стига до Вълка от София
Австрийските власти са първите, които разкриват уебсайтовете, а голяма част от инфраструктурата, използвана от мрежата, е в България и в Чехия

Ден след като австрийската полиция съобщи, че е разкрила онлайн финансова търговска измама, става ясно, че българската следа в схемата е израелският гражданин Гал Барак, известен като Вълка от София.

Операцията е използвала мошенически платформи в интернет, претендиращи, че търгуват с чуждестранна и криптовалута, както и с високорискови финансови инструменти, известни като бинарни опции.

Австрийските власти са първите, които разкриват уебсайтовете, а голяма част от инфраструктурата, използвана от мрежата, е в България и в Чехия. Схемата генерира около 100 млн. евро годишно. За лидер на групата е задържан израелецът Гал Барак. Той е бил арестуван в София и чака екстрадиция в Австрия.

В публикация от октомври 2018 г. разследващият сайт fintelegram.news подробно описва дейностите на Гал Барак:

Гал Барак управлява Европейския клон на организацията за кибер престъпления с главен щаб в София, България. България, която е страна членка на ЕС, е известна с по-свободното си отношение към финансовите измами и не случайно е избрана от някои от най-големите кибер престъпници и мрежите им

България е страна членка на ЕС, следователно български компании могат да оперират на територията на останалите държави в ЕС, чрез паспортизирането на европейски регулации. Чрез близката си приятелка и доверено лице – Марина Андреева, която се предполага, че е и главен финансов директор в неговата мрежа, Барак се разпорежда с обширна мрежа от компании и хора.

Напоследък дейността на Гал Барак в бинарните опции се разраства неимоверно. Чрез множество сайтове за бинарни опции, като SafeMarkets и OptionstarsGlobal, той е измамил хиляди инвеститори в ЕС. Според наличната информация, повече от 100 000 инвеститора са били измамени и са загубили над 200 млн долара. Ние знаем, че инвеститори, адвокати и властите се опитват да открият местонахождението на Гал Барак. Барак се укрива в София, там се чувства защитен от властите, позволявайки си охолен живот. За тази цел, той плаща суми в особено големи размери на отговорните власти в България.

Групата му използвала два колцентъра в София, в които работели над 300 души. Единият бил на бул. “Цариградско шосе” 40, а другият на ул. “Черковна” 38 В. В тях била и инфраструктурата за поддържането на сайтовете, използвани за измамата.От двата офиса служителите се обаждали на европейци и ги подканяли да инвестират. Обещавали големи печалби, а когато човек опитвал да изтегли парите, му казвали, че заради рязка промяна в стойността на криптовалутата е загубил всичко. Групата била засечена от австрийците през 2017 г. Арестите са станали в края на януари и началото на февруари, съобщи „24 часа“.

Подобна група, отново с лидер израелец, бе разкрита у нас в началото на ноември.Разкритата тогава измамна схема е организирана от израелеца Давид Менахем, сърбина Михайло Матич и 28-годишната българка Мария Велчева. Бандата изкарала около 700 хил. лева.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране