13.07.2019 | 10:30
Минеков получил 4 заплахи за живота си
Мая Манолова се обадила на вътрешния министър да пита за запалената кола на скулптора

„Убеден съм, че извършителят ще се окаже неизвестен и пак нищо няма да се разкрие. Пожарникар ми каза, че стъклата на автомобила ми са счупени и вътре е излята запалителна течност“. Това заяви професор Велислав Минеков, собственик на опожарената кола до кооперацията в столичния квартал „Изток“, цитиран от „Оффнюз“.

Според него това, че се лансира версията, че колата на сърбина била действителната мишена, а неговата случайно е пламнала, не било неочаквано.

Скулпторът научил, че омбудсманът Мая Манолова се е обадила на вътрешния министър Младен Маринов и настояла за подробности за разследването, а също кой и защо е направил това. „Ние не се познаваме лично с Манолова“, уточни професорът.

Той каза, че след нощта на инцидента не е успял да отиде в полицията за повторни показания, нито при застрахователя, тъй като здравословно не бил добре.

„Цял ден лежах, наложи се да ме прегледа пулмолог, опушил съм се яко, докато опитвах да спасявам автомобили пред блока. Очаквам да получа уведомление от прокуратурата, че следствието се прекратява, това съм го играл много пъти. Стъписващо е, че полицейски шеф заяви, че няма никакви разследвания по мои жалби за предишни заплахи. А с една от тях се занимаваше следовател Пенчев от отдел „Убийства и тежки престъпления“, каза Минеков.

Той не пропусна да изрази благодарност към пожарникарите с шеф Георги Ташев от 7-о управление, които пристигнали буквално за минути и с изключителна смелост потушили огъня, а можело да се взривят няколко резервоара. „Пред двете изгорени коли има още една „Шкода“, на която успях челно да разбия вратата и да я вкарам на тревата в двора, после опитах да преместя и тази кола, но вътре пушекът беше тежък и капеше пластмаса, че аз не издържах повече от няколко минути и я оставих да изгори“, разказа още проф. Минеков.

И разкри, че от 2014 до 2019 г. получавал „шеговити“ заплахи, но в същия период е имало 4 сериозни, за които никога не е разказвал. „Те представляваха опасност, първият случай си беше чисто отвличане от ателието ми. Началникът на тези двама бандити, на които им беше поръчано да ме дърпат и да ми кажат какво да правя и какво не, се оказа мой бивш новобранец, когото изглежда съм обиждал в казармата. Но последната много опасна заплаха беше отново в ателието и това се случи на 10 метра от неподозиращия ми син. Този път човекът, който дойде да ме предупреди, беше много сериозен. Всичко това е описано в Първо районно, имаше следствие, прокуратурата заключи, че издирваният не е намерен, следовател Пенчев от отдел „Убийства“ се занимаваше със случая“, разкри проф. Минеков.

Той уточни, че не желае да спекулира, защото може да е нещо наистина криминално или да е случайно, да има подпалвач. „Нека да припомня, че българските криминалисти в последните много години не са залавяли подпалвачи, това е красиво престъпление и не оставя следи“, каза скулпторът пред „Евроком“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране