08.08.2015 | 0:01
Министър Лили се закани да разваля договори за плажове
Една пета от концесионерите не оставят достатъчно свободна зона за туристите

Министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова се закани да разваля договори за концесия и наем на плажове по Черноморието след края на сезона заради нарушения. Заради системни пропуски на мушката са три плажа – “Слънчев бряг-Север”, “Обзор-Централен” и “Ахтопол-Север”.

“Тази година ще бъдем твърди и категорични в това отношение. Проблемът е, че нарушителите плащат наложените им глоби и продължават с нарушенията”, каза министър Павлова.

Една пета от концесионерите и наемателите на плажовете продължават да не спазват изискването за достатъчно свободна зона без заплащане за туристите. Това е показала повторната проверка направена от инспекторите на регионалното министерство. По закон половината от плажната ивица трябва да бъде оставена за свободно ползване. Проблемът със спасителите остава, като на голяма част от плажовете няма достатъчно. Той се дължи на ниското заплащане, което дават концесионерите и наемателите. На 22 ивици край морето няма и медицинско обслужване, е установила още проверката.

Плажовете с най-лоши условия

Плажовете с най-лоши показатели по всички основни изисквания на закона са “Слънчев бряг-Север, “Обзор-Централен” и “Ахтопол-Север”. Там има системно нарушаване на правилата, а свободната зона почти не се спазват. Концесионерите си плащат глобата и продължават да си правят каквото си искат. По тази причина Павлова е “твърдо решена” след края на сезона държавата да прекрати отношенията с настоящите концесионери.

Плажът “Слънчев бряг-Север” се стопанисва от пловдивското дружество “Сънинвест”. То е собственост на шест фирми и на Петко Кисьов, който е управител на дружеството. Акции в дружеството има и собственикът на бургаската захарна фабрика “Победа” Сава Чоролеев, за който се твърди че е близък с кмета на Бургас Димитър Николов, заради общи бизнеси преди години.

“Сънинвест” имат 20-годишен договор за концесия на плажа “Слънчев бряг-Север”, който е подписан на 9 септември 2002 г., сочи справка в националния концесионен регистър. Плажът “Обзор-Централен” също е с договор за концесия за 20 години, подписан на 31 януари 2000 г. с едноличния търговец “Рали Пенков”, сочи концесионният регистър.

През 90-те години на миналия век бившият полицай Рали Пенков заедно със колегите си Георги Николов – Мечката и Найден Милков основаха “Първа частна милиция”, която беше наказателния отряд на ВИС по морето. През 2005 г. беше взривен джипът му, като при атентата загинаха тогавашната му съпруга манекенката Златина Христова и невръстното им момиченце – 2-годишната Мария.

В Националния концесионен регистър няма информация кой държи плажа “Ахтопол-север”. Най вероятно той е отдаден под наем от областната управа в Бургас.

В списъка с неизрядните концесионери и наематели попадат още плажовете “Червенка”, “Крайморие” и “Обзор-Юг”, съобщи министър Павлова.

Плажът “Червенка”, край Созопол, беше отдаден под наем за 5 години през тази година, като първоначалната наемна цена на търга беше 7367 лв. без ДДС за година, става ясно от обявлението на регионалното министерство. Не е ясно кой е спечелил търга.

Липсва информация кой стопанисва плажовете “Крайморие” край Бургас и “Обзор-Юг”.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране