07.02.2015 | 22:51
Министър Лили: Внимавайте за кого гласувате, за да не плащате санирането
Регионалният министър изчисли, че данъците на апартаментите ще се повишат с до 5 лева

Министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова представи пред 400 души в Пловдив Националната програма за енергийна ефективност, т.нар. саниране.

Пловдивчанин повдигна въпроса, че в типовите договори не открил думата „безвъзмездно“ в окончателния текст за финансирането, предаде БГНЕС. Министър Павлова отговори, че това се подразбира, а попиталият изрази съмнение, че ако се смени правителството, можело и да не се подразбира. „Ами тогава внимавайте за кого ще гласувате“, отговори Лиляна Павлова.

Собствениците обаче със сигурност сами ще трябва да поемат разходите по укрепване на конструкцията, ако е предписано от експерта. Не го ли направят, не само ще отпаднат от списъка на одобрените за саниране сгради, но ще трябва и да възстановят парите за техническо обследване.

„Ако се установи проблем с връзката между панелите и се наложи тя да се укрепва, вътрешните ремонти ще са си за сметка на собствениците“, обясни Павлова.

Експертите на Министерството на регионалното развитие и благоустройството изчислили, че след санирането на апартамент от 80 кв.метра в София или Благоевград, размерът на данъка ще се увеличи с 1,60 лв, а на такса смет – 1,20 лв.

Лиляна Павлова обясни, че абсолютно всички общини ще могат да кандидатстват, а не само по-големите. Срокът за подаване на документи е до края на 2016 г., а реализацията може да продължи и през 2017 г.

След 2016 г. вече ще имат шанс и сградите под 36 апартамента, включително и тухлените“, обяви Павлова.

1400 сгради в Пловдив отговарят на изискванията на програмата за вид строителство, брой апартаменти и възраст, от тях може би за около 1000 ще има средства. Ремонтът ще трае от 3 до 6 месеца.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране