25.02.2015 | 9:17
Миро М. зове премиера да не спира схемата за тютюна
Той нарече "опорни точки" обвиненията на ДПС заради източването на субсидиите

„Поставяме под съмнение една прекрасна схема заради няколко измамници“, каза в ефира на Нова телевизия бившият министър на земеделието Мирослав Найденов.

Той оцени няколко пъти позитивно схемата за субсидирине на тютюнопроизводителите с около 100 милиона лева годишно, въпреки разкритото отклоняване на огромни суми към близки на кметове и депутати от ДПС. „Там, където има много пари, има опити за измами. Който го хванат, че мами, органите да си свършат работата“, призова Найденов.

Преди дни разследване на Нова тв показа как някои получават десетки хиляди левове годишно от субсидиите за тютюна без никога да са отглеждали. Става дума за принципа на трите референтни години – 2007-2008-2009, според които се изчисляват ежегодните субсидии. Кой каквото количество е записал за тези години, продължава да получава съответната субсидия. Проблемът е, че част от облагодетелстващите се никога не са гледали тютюн. Един от тях е племенник на зам.-председателя на Народното събрание Алиосман Имамов от ДПС.

„Специално този мой племенник ми създава много проблеми по време на избори, той не е симпатизант на ДПС и гласува за ГЕРБ“, обясни единствено Имамов. Бившият министър на земеделието Мехмед Дикме обясни, че по тази схема се отклоняват около 40 милиона годишно. ДПС обвини за схемата Найденов, защото той бил уговорил схемата с Европейската комисия през 2010 година.

„Де да можех да одобрявам такива неща. Това е опорната точка, която им е раздадена. Аз съм подписал за субсидиите за 2010-2011-2012 години. Държавната помощ в момента е нотифицирана от министър от ДПС (Димитър Греков – при Орешарски – б.ред.)“, обясни Найденов.

Той припомни, че предишното управление на ГЕРБ дори е искало изобщо да спре субсидиите за тютюн, особено финансовият министър Симеон Дянков. „Тези, които злоупотребяват, са партийни функционери от ДПС“, призова прокуратурата Найденов.

Призова и премиерът Бойко Борисов да не спира тази „хубава“ схема заради скандала.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране