22.05.2016 | 0:26
Младите очакват около 2 бона стартова заплата
Трудовите посредници съветват студентите да проучат сектора, в който искат да се развиват, предварително

Въпреки че безработицата сред младежите намалява, все още почти всеки четвърти до 25 години у нас не работи. Една от основните пречки за намиране на първа работа е липсата на стаж и опит, съобщава Би Ти Ви. Става ясно, че все по-често млади хора очакват стартова заплата от по 1000 – 2000 лева, и то не в IT сектора, където обикновено заплащането е по-високо.

В един от заводите само 10 са младите служители до 30-годишна възраст и повечето от тях са административни кадри. Това е едва 12% от общата бройка на персонала. Причината според управителя е тежката физическа работа и липсата на подготвени кадри.

“Те нямат квалификацията да започнат работа при нас, така че изискванията за заплати общо взето ги знаят, в момента се движат между 1000 и 1800 лева заплата, но квалификацията, която имат, не позволява да изкарат и 100 лева”, коментира директорът на завода Кирил Яков.

За месец тук са са наети 7 нови служители, но самият завод е осигурил обучението им, като е наел на заплата учител занаятчия. Един от преминалите курса е 32-годишният заварчик Димитър Димитров, който в продължение на половин година е бил без работа.

“Където и да отидеш, ти трябва опит, а тук ми предложиха току-що завършил курс, да започна работа като такъв. Когато натрупаш опит, може да търсиш по-висока заплата”, сподели той. Често обаче бизнесът се сблъсква с необосновани претенции веднага след университета или от училище.

“Заплата се плаща не за това, че е излязъл от университета и има диплома, а за свършена работа и реализирани резултати. Тя може да стигне и 2000, може да остане и 700 лева”, коментира Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България.

“Има действително млади хора, които смятат, че стартовата им заплата трябва да е над 1000 или 2000 лева, които недооценяват доколко знаят конкретния материал и очакват заплати като хора с 5 години опит”, отбелязва Светлозар Петров – управител на фирма за подбор на персонал. Затова трудовите посредници съветват младите да проучат сектора, в който искат да се развиват, предварително.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране