19.11.2020 | 13:18
„Монд“: Борисов, а не Гоце Делчев пречи на Македония в ЕС
Парижкият всекидневник се опитва да обясни на французите българо-македонския спор

„Ами ако историческият спор е само бутафория?“, пита днес парижкият вестник „Монд“ в статия под заглавие „Защо България не желае Северна Македония да се присъедини към Европейския съюз?“.

След като излага българските аргументи, като се позовава на агенциите Франс прес и Ройтерс, вестникът отбелязва тяхната мъглявост и прибягва до мненията на странични наблюдатели. „За Ангелос Хрисогелос, изследовател към мозъчния тръст „Чатъм хаус“, цитиран от Евронюз, „повечето искания на София към Северна Македония са свързани с мъгляви въпроси за идентичността и историята и отразяват необходимостта за българското правителство да заеме силна националистическа позиция заради вътрешнополитически съображения”.

Вестникът пише: „Анализаторите осъждат познатата тактика на Балканите емоционално да се припомнят исторически конфликти за спечелване на точки преди изборите, насрочени за следващата година в България. От средата на 2020 г. обаче масови протести срещу „мафиотската диктатура“ разтърсиха страната, най-бедната и корумпирана в Европа според неправителствената организация „Трансперънси интернешънъл“, и многократно издигнаха искане за оставка на нейните лидери.“

Изводът е: „София изкарва на преден план историческия спор с малката си съседка, само колкото да оправдае ветото си срещу започването на преговори с нея за членство в ЕС“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране