21.05.2020 | 13:11
Мониторингът над България остава. Ще хвърли ли оставка Данаил Кирилов?
Новият председател Урсула Фон дер Лайен не вижда напредък на страната ни в борбата срещу корупцията по високите етажи на властта

Новата Европейска комисия не е доволна от напредъка на България в борбата с корупцията. Затова планира да запази Монторинга за сътрудничество и проверка

Преди месеци правосъдният министър Данаил Кирилов обеща да си подаде оставката, ако мониторингът се запази. По времето на предишния шеф на ЕК Жан-Клод Юнкер имаше обещания към София, че монигорингът ще падне. Новият председател Урсула Фон дер Лайен обаче не вижда напредък на страната ни.

Сегашната ЕК не е съгласна с българските управляващи по отношение на борбата с корупцията. В т.нар. Пролетен пакет с препоръки към отделните държави комисията заявява, че продължи наблюдението си върху България.

В един от документите се посочва, че страната ни е постигнала сериозен напредък в реформите по отношение на борбата с корупцията – констатация, повтаряна и в предишните редовни доклади на ЕК, които едновременно с това изтъкваха, че напредъкът не е достатъчен. Сега сме в почти същото положение –

ЕК подчертава, че са нужни „солиден брой окончателни присъди за корупция по високите етажи на властта, за да се изгради доверие у обществото“.

Комисията изброява още проблеми – криминалните разследвания, непропорционалната натовареност между отделните съдилища, както и повишаването на ефективността на прокуратурите по места.

Друг нерешен въпрос е прането на пари

Засега никой в България не е коментирал позицията на ЕК. Не е ясно и дали правосъдният министър Кирилов е готов да се раздели с поста си.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране