04.03.2015 | 20:18
Москов сменя шефовете на три болници, държали парите в КТБ
Купонът свърши, каза Петър Москов

В близките дни предстои промяна в ръководствата на три големи болници, държали парите си само в КТБ, обяви здравният министър. Купонът свърши, каза Петър Москов. Той обяви това на заседание на парламентарната комисия по здравеопазване.

Въпросните болници са „Св. Анна“ в София, „Св. Марина“ във Варна“ и „Св. Георги“ в Пловдив. Това са три от лечебните заведения, които са държали повече от 25% от авоарите си в една банка, в случая – КТБ, което е нарушение на нормативен акт на Министерството на финансите.Загубите възлизат на около 1 милион лева, посочи министър Москов, без да уточни дали сумата е обща за трите лечебни заведения.  Той отказа да се ангажира с прогнозни срокове за смяната на ръководствата на болниците, като уточни, че има график за организиране на общите събрания на лечебните заведения, а в „Св. Георги“ вече е назначен нов председател на борда на директорите“.

Промени за всички болници

До две седмици болниците ще получат 95% от фактурираните средства през миналата година, каза още министърът в отговор на въпрос, свързан със сигнали, постъпили от областни болници в Североизточна България. Според тях към момента те са получили до 30 на сто по-малко в сравнение с миналата година.

„Приключи това болниците да продължават да харчат, а държавата да обслужва тези разходи. Съобщението към болниците е ясно: „Купонът свърши!“. Не може да продължава безразборното харчене на пари от болниците, а след това държавата да покрива разходите“, добави той, цитиран от „Фокус“ и БГНЕС.

Москов подчерта, че за разлика от предишни години, през 2015 г. директорите на лечебните заведения имат яснота за разпределението на парите и имат спокойствието да знаят, че разполагат с гарантиран ресурс.  „Когато всеки директор има пред себе си ясната финансова рамка, в която може да влезе, той ще знае как да управлява своя ресурс, а болницата ще се превърне в това, което трябва да бъде“, обясни здравният министър.

В отговор на депутатски въпрос, здравният министър посочи като основен проблем в „Пирогов“ неподменянето на основна апаратура от близо 10 години. „От гледа точка на апаратурата положението е катастрофално“, заяви Москов.  Министърът на здравеопазването обясни, че лечебното заведение ще бъде подкрепено в тази посока, но увери, че това не означава държавата да изплати задълженията на болницата.

Миналата седмица Москов не прие оставката на директора на „Пирогов“ Стоян Миланов, който я подаде именно заради този проблем. Днес министърът заяви също, че от последния доклад за състоянието на ВМА става ясно, че за последната година задълженията й са с 27 млн. лв. по-малко. Според него това показва, че има начини за добро управление.

Преди дни бившият шеф на ВМА – ген. Стоян Тонев, подаде оставка като депутат, докато тече разследването на прокуротурата за злоупотреби при неговото управление. На 10 март ще бъде изслушан единственият кандидат за управител на НЗОК, каза Даниела Дариткова – председател на комисията по здравеопазване. Кандидатът – Глинка Комитов, е предложен от ПГ на ГЕРБ.  „Глинка Комитов е човек, когото аз уважавам. Той е суров и трудно се поддава на натиск“, коментира Петър Москов.

1 коментар

  1. SOS каза:

    КУПОНЪТ СВЪРШИ?МНОГО БЪРЗО СВЪРШИ ПАРИТЕ ЗА ДРОГА БЕ НАРКОМАН.ПО КОЛКО ДОЗИ ПОТРЕБЯВАШ ДНЕВНО.?ЖАЛЪК ДРОГИРАН БОКЛУК.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране