27.05.2020 | 10:07
Моята амбиция е народният гняв да се излее в урните
Не съм била охранител на Тодор Живков, нито партньор на карти с петролни босове. Правила съм грешки, но посрещам с лицето си, стоя с името си - заяви Мая Манолова и обеща истинска предизборна битка на Борисов

“Моята амбиция е народното недоволство, народният гняв да се излее в урните, срещу това управление да излязат хора, които се смятат за леви, хора, които се смятат за десни, но най-вече хора, които се смятат за демократи.” Това заяви председателят на гражданската платформа “Изправи се.БГ” Мая Манолова пред bTV. От утре тя тръгва на обиколки в страната, за да разяснява плана на платформата за 19 мерки за 19-месечно излизане от кризатата, предизвикана от COVID-19.

На въпрос дали заявката ѝ за участие в парламентарните избори догодина означава, че ще прави партия, тя отговори отрицателно и допълни:

“Не е време за партийно строителство. Хората имат други проблеми. Без работа са, фирмите фалират, икономиката на държавата се срива. Но, да, хората, които се събраха на протест под прозорците на Бойко Борисов поискаха ревизия, попитаха къде са парите. Тези хора са алтернативата и новата политическа сила, която се появява. Да, аз поех ангажимент, че тази политическа сила ще стане първа политическа сила. Ние заявихме, че ще участваме на избори.

Не, не правим партия. От утре ние тръгваме из България, утре сме в Пловдив. Там също ще се съберат хора, които са недоволни от управлението, от модела „Борисов“. След това сме в Русе, в Шумен, в Бургас, така че броят на недоволните, на хората, които излизат срещу модела „Борисов“ ще се увеличава. Това са хората, които са забравени от властта, които се чувстват ограбени, до които прословутите телевизионни пари на Борисов и неговия кабинет не стигнаха, които се чувстват излъгани. Всъщност моделът „Борисов“ изкара хората на улицата, изкара хората под неговите прозорци.

Тръгвам из страната да чуя хората, да кажем ясно, че икономическите мерки на това правителство не стигат до обикновения човек, до обикновената фирма, че Борисов продължава да разхищава и да пилее парите на българските данъкоплатци, че продължава да ги събира от хората и да ги раздава на приближените си хора и фирми, да поискаме ревизия”.

Как Манолова ще се яви на избори ще стане ясно след обиколките ѝ в страната, които се очаква да приключат в края на юли.

По думите ѝ гражданската платформа “Изправи се.БГ” е “проект на българските граждани, острието срещу тази власт”. “Опонентът на тази власт е народът. Хората, които се събраха под прозорците на Борисов, са алтернативата, те са новият политически субект. Те са политическата сила, която има претенцията да стане първа политическа сила. Това изнервя и страхува властта и напълно с основание. Разбирам, че са изнервени, че ги е страх и признавам, че имат всички основания да е така. Защото гневните хора са силата”, заяви Манолова.

Според нея хората са срещу начина, по който премиерът управлява – “през телевизора”, срещу “начина, по който раздава нашите пари – през прозореца на джипа еднолично, за богатите”. “След тази криза неговите приятели, олигарсите и богатите, ще излязат още по-богати, бедните ще са още по-бедни”, прогнозира Манолова.

За предстоящите парламентарни избори Манолова заяви, че хората “имат уникалния шанс този път да дадат заявка за властта. Моята амбиция е народното недоволство, народният гняв да се излее в урните и наистина срещу това управление да излязат хора, които се смятат за леви, хора, които се смятат за десни, но най-вече хора, които се смятат за демократи”.

“Хората искат почтено управление. Те искат разумно управление на техните пари. Те искат икономически план. Наслушаха се на това как Борисов и неговите министри обещаха четири милиарда и половина за излизане от кризата, за мерки, които да стигнат до хората. Е, колко от тези мерки стигнаха? Европейската комисия миналата седмица каза, че България е усвоила един милиард и петстотин милиона лева в последните два месеца. Къде са парите, попитахме Борисов. Къде са, до кого стигнаха?”, попита Манолова и прогнозира, че на изборите “ще има смяна на караула”, защото през десетилетието с премиер Борисов гражданите не са видели почтено отношение от властта към тях и отговорността за състоянието на държавата сега е именно на премиера, който по думите ѝ управлява “еднолично”.

“Аз не искам и гражданите не искат самоцелно властта. Гражданите имат това, което Борисов няма – план. Ясен икономически план с 19 икономически мерки за 19 месеца, с които България да излезе от кризата, породена от COVID-19, но и от управленската немощ на правителството на Борисов”, каза Манолова.

Тя отрече да се е молила на Борисов да става омбудсман, а думите му, че тя се явява за всеки пост коментира по следния начин: „Това е паник атака и посттравматично разстройство, за което говориха психолозите. В резултат на COVID-19, на изолацията – той наистина беше изолиран два месеца в джипа с Горанов и с Нанков – се стига до подобни панически действия и изказвания.

Не, не съм се молила на Борисов, но Борисов ме молеше, увещаваше ме да не играя за кмет, защото знаеше какво ще се случи на изборите. Той загуби вота на гражданите въпреки милионите, въпреки че впрегна целия подземен свят. Ъндърграундът беше впрегнат да играе на изборите в София. Той загуби вота на хората, но спечели броенето в зала „Арена Армеец“.

“Борисов е свикнал да е сам на терена. Свикнал е да играе мач на една врата, който е предварително уговорен. Е, този път няма да бъде така, ще има истинска битка, в която ще участва новата алтернатива – българските граждани, и тя ще бъде спечелена от гражданите. Това е, което обещавам”, заяви Манолова и се върна на твърдението му, че е много амбициозна и се кандидатира за какво ли не. По този повод заяви:

“Понеже задава въпроса за какво съм се кандидатирала и за какво не съм: да, не съм се кандидатирала за директор на училище, също така не съм се кандидатирала и за главен секретар на Румен Петков и за депутат от НДСВ. Но, също така, не съм била охранител на Тодор Живков, не съм била агент на ДС, не съм била партньор на карти с петролни босове. Не съм ортак с хора от подземния свят. Биографията ми е ясна и публична с моите плюсове и моите минуси, но всичко е пред хората. Така че не ме търсете във Вашите задкулисни договорки, Борисов!

Може да съм правила грешки, но всичко е било публично ясно. Посрещам с лицето си, стоя с името си. Не участвам в уйдурми. Не участвам в заговори. Не участвам в договорки зад гърба на българските граждани”.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране