28.12.2020 | 11:43
Мутафчийски: Ние скочихме, скачайте и вие…
У нас населението приема медикаменти, които не са пробвани и на 50 души, а ваксината е тествана на 44 000, каза шефът на НОЩ

„Един мой приятел, много умен човек – биолог, беше казал, че ще използва тактиката на пингвините и ще се ваксинира по-късно. Какво правят пингвините? Първите скачат във водата, а другите гледат къде е косатката. Е, първите вече скочихме, а косатката я няма. Време е и вие да скочите“.

С тези образни думи в понеделник в интервю за бТВ председателят на Националния оперативен щаб срещу коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски се опита да призове българите да се включат в имунизационната кампания срещу Covid-19. Той се появи в студиото без традиционната си военна униформа, за да не плаши гражданите.

Генералът, който бе сред първите ваксинирани медици в неделя, заяви, че се чувства добре и няма никакви странични реакции към ваксината, като единствено усеща мястото на убождане.

Мутафчийски обясни, че действително ваксината на Pfizer/BioNTech е иновативен продукт, но „той е много лесен, много евтин за изпълнение и много ефективен“. „Той не вкарва нищо в ядрото на клетката и може би е толкова добър и ефективен, колкото го описват“, посочи директорът на Военномедицинска академия.

На въпрос дали много хора у нас ще останат скептично настроени към ваксината, ген. Мутафчийски заяви, че е рано да се правят изводи. „Ще се натрупат достатъчно данни, за да могат да се убедят и колебаещите се. Нито един медикамент досега не е тестван на 44 000 души – това го заявявам най-отговорно. Да не говорим, че у нас населението с лека ръка приема медикаменти, които не са изпробвани дори на 50 души, което е абсолютен факт“, посочи Мутафчийски.

Относно знаковите си изказвания през изминалата година той коментира, че не се срамува от нито една дума и би казал същото и сега.

За разлика от тежките прогнози в началото на годината в края ѝ Мутафчийски смята, че „през 2021 г. към нас се задава една надежда, която вече не е имагинерна – тя е факт“. „Възползвайте се от нея“, призова той.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране