25.08.2019 | 20:47
Музикалното училище остава без директор по заповед на министър Банов във Фейсбук
Спорният конкурс е за наемане на общо 13 нови учители. Обявата е публикувана на сайта на 23 август, 16 часа, а в същото време документите за участие в конкурса се подават до същия този 23 август, 16 часа

Националното музикално училище „Любомир Пипков“ е на път да остане без директор броени дни преди началото на новата учебна година заради шумен скандал с конкурс за наемане на нови учители. Скандалът се разрази във Фейсбук в събота след гневен пост на оперната прима Дарина Такова за условията на конкурса. Без изобщо да си направи труда да разговаря с директора на училището Столина Добрева, министърът на културата Боил Банов директно обяви, отново във Фейсбук, че очаква оставката й.

Според сайта на музикалното училище спорният конкурс е за наемане на общо 13 нови учители. Интересно е, че обявата е публикувана на сайта на 23 август, 16 часа, а в същото време документите за участие в конкурса се подават до същия този 23 август, 16 часа. От текста на съобщението става ясно, че до конкурса ще бъдат допуснати кандидати с висше музикално образование с успех от държавен изпит или защита на дипломна работа над 4.50. Допускат се и лица, завършили висше образование в чужбина, ако то е признато в България. В какво точно ще се състои самото състезание между кандидатите, в съобщението не се казва, като в него е указано, че желаещите могат да получат тази информация на място.

Условията на конкурса предизвикаха изригване на световноизвестната оперна певица Дарина Такова във Фейсбук. „Аз, Дарина Такова, оперен артист с международна кариера, изразяваща се в главни роли в театри като Миланската скала, Кралската опера в Лондон, Метрополитън опера, „Лисеу“, „Ла Фениче“, оперите в Париж, Мюнхен, Берлин, Неапол, Рим и още безброй театри и фестивали по цял свят, вокален педагог от 12 години, реших да скъся пътя на децата от лутане между педагози и институции, след които неминуемо стигат и до моя кабинет, и да кандидатствам за мястото на учител по класическо пеене в Националното музикално училище „Любомир Пипков“ в София. На мен ми бе обяснено от новата директорка, че: 1. Моята педагогическа дейност не може да бъде зачетена като преподавателски опит, тъй като не се е случила под шапката на учебно заведение, тоест аз кандидатствам като начинаещ учител, на равни начала с (например) деца, току-що „завършили бакалавър и/или магистратура в консерваторията с общ успех не по-нисък от 4.50“; 2. Моята кариера по световните оперни сцени не може да бъде зачетена, затова аз трябва да се изправя пред комисия и да изпълня ПЕТ ПРОИЗВЕДЕНИЯ под съпровод на пиано, за да се види годна ли съм да преподавам пеене на деца на възраст между 13 и 18 години„, написа тя. От поста й става ясно, че тя е дълбоко обидена именно от искането да изпълнява произведения пред комисията, защото след неудачна лекарска намеса вече не пее и това е известно. В кабинета си пред учениците Такова продължава да дава технически примери, но не приема категорично искането да изпълни 5 произведения.

От обясненията на директора Столина Добрева пред „Дневник“ стана ясно, че конкурсът е обявен преди месец и тече в три фази – развиване на писмена тема, свирене или пеене и провеждане на урок със събеседване с комисията. Добрева се била чула с Такова още при обявяването на конкурса и останала изненадана, че тя се интересува, защото при предходни покани отказвала. „На 23 август тя дойде да подаде документите си, като отново се поинтересува трябва ли да минава през всички етапи на конкурса. Обясних, че няма как да направим така, че установеният ред, по който трябва да бъде проведена процедурата, да бъде променен или да бъде прескочен, или да заличим документално този конкурс. Това би подложило институцията под ударите на закона, а победителят в такъв конкурс ще бъде нелегитимен. В момента, в който обясних това, г-жа Такова категорично отказа да си подаде документите“, разказа Добрева. За обявените позиции имало 50 кандидати. Добрева твърди, че се надява да намери общ език с Такова и да я привлекат като външен лектор.

Скандалът предизвика гневна реакция на културния министър Боил Банов, който обяви, че винаги има начин да се задържи кадър и без конкурс. „Очаквам оставката на Столина Добрева, защото да накараш един световноизвестен артист, чиято кариера е свършила преждевременно заради загуба на глас, да пее песни, за да предава своя опит в елитно българско училище, има нещо неморално в това, да не кажа ненормално“, каза Банов пред „Дневник“. Според него отговорност на директора е било в такава ситуация да покаже уважение и да потърси различен подход. „Смятам, че директорът не е потърсил такива подходи, и затова й искам оставката“, каза Банов. Той допълни, че нямало какво да говори с Добрева и всичко е ясно. „Какво да ми обясни точно? Че преди 10 години на тази наша голяма певица й е свършила кариерата заради проблеми с гласа, а тя сега я кара да пее песни пред комисия?“, попита Банов.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране