06.09.2019 | 11:42
МВФ разчисти пътя пред кандидатурата на Кристалина Георгиева
Отпада изискването за възраст за поста управляващ директор

Международният валутен фонд одобри промяна в устава си, за да отпадне изискването за възраст за поста управляващ директор. Това бе последното препятствие пред номинацията на българката Кристалина Георгиева. Към момента тя е втори по ранг служител в Световната банка и навърши 66 години на 13 август.

Преди месец 24-членният Изпълнителен съвет на Международния валутен фонд препоръча да отпадне възрастовата граница за поста управляващ директор. Промяната трябваше да бъде утвърдена с обикновено мнозинство от Управителния съвет на Фонда, в който са включени всичките 189 страни членки на организацията. Според сега действащите правила кандидатът за нов шеф на МВФ трябва да е под 65-годишна възраст и да управлява най-късно до 70-тата си година.

Измененията в общите правила, одобрени от управителния съвет, които влизат в сила незабавно, приравняват условията за назначаване на управляващ директор към тези за членове на съвета на директорите, председателстван от управляващия директор, и за председателя на Групата на Световната банка, които не са обект на никаква възрастова граница, посочва базираната във Вашингтон институция, съобщи АФП.

Георгиева е единственият известен кандидат. Тя беше номинирана като кандидат на ЕС на 2 август, след гласуване, подчертало разделенията в общността.

От януари 2017 г. Кристалина Георгиева е главен изпълнителен директор на Световната банка. След като беше номинирана като кандидат за длъжността управляващ директор на Международния валутен фонд, тя е в административен отпуск за периода на изборния процес. По традиция Фондът се управлява от европеец, а успешната кариера и международния опит на българката ѝ дават голямо предимство. Новият директор на МВФ ще бъде избран на 4 октомври.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране