12.01.2015 | 16:51
МВР няма да иска от Сертов да плати разходите по издирването му
Бившият шеф на ДАНС не е извършил нарушение

МВР няма да търси от Петко Сертов възстановяване на средствата, похарчени за издирването му, стана ясно днес на пресконференция в столичната полиция.

Само ангажирането на хеликоптера, с който в първите дни от изчезването му бившият шеф на ДАНС беше издирван в планински райони в Южна България, е струвало 40 000 лева, съобщи Канал 3.

На пресконференцията заместник главният секретар на МВР Георги Костов обясни, че няма практика да се изисква възстановяване на такива разходи, като МВР би ангажирало същите сили и средства за всеки издирван български гражданин. Според Костов 23 декември е денят, в който за МВР случаят с Петко Сертов е бил изяснен. Тогава беше обявено, че той се е регистрирал в хотел в „Атина“.

При влизането на бившия шеф на ДАНС на територията на страната снощи около 1.30 часа с него е бил проведен разговор. В хода на дискусията станало ясно, че Сертов не е бил обект на посегателство, уточни на брифинга днес заместник-директорът на Столична дирекция на вътрешните работи Христо Терзийски.

Той обясни, че издирването на Сертов е снето и в страната, и извън нея. По думите на Терзийски бившият шеф на ДАНС е бил във видимо добро физическо и психическо състояние. „Не е постъпвала информация за катастрофа с участието на Петко Сертов от Гърция“, каза още зам.-шефът на СДВР.

Днес сутринта Сертов е влязъл в България от Гърция с кола, шофирана от брат му Тодор, в който е била и съпругата му. Автомобилът не е този, с който бившият шеф на ДАНС отиде в Гърция. Пред граничните власти той обяснил, че е претърпял лек инцидент в Гърция и му се е наложило да остане в болница

Петко Сертов напусна дома си на 5 декември, като остави мобилните си телефони. Ден по-късно беше обявен за национално издирване, а на 9 декември започна търсенето му от Интерпол.

В хода на разследването стана ясно, че той е влязъл в Гърция, като е използвал колата на дъщерята на свой познат. Малко преди коледните празници от МВР съобщиха, че Сертов се е регистрирал в хотел в Атина на 20 декември, и го призоваха да се обади. Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров пък каза, че бившият шеф на ДАНС не е извършил е престъпление, няма данни за негови нарушения или информации за осъществено насилие спрямо него.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране