09.09.2020 | 15:58
МВР отрече да използва частни гардове на протеста
Полицията увеличава контролните пунктове на пл. "Независимост"

МВР категорично не използва частни гардове и охранителни фирми при осигуряването на сигурността по време на протести. Това заяви началникът на отдел „Охранителна полиция“ в СДВР Радослав Стойчев на брифинг пред журналисти. Той даде информация за предприетите мерки от полицията за охрана на утрешния масов протест на пл. „Независимост“ в София.

„Ще бъдат изградени контролни пунктове за проверка и наблюдение на лице, като при необходимост ще бъдат проверявани обемисти багажи и лица със съмнително поведение за непозволени предмети и пиротехника“, съобщи Стойчев. Той се позова на закона за събранията и митингите, че в такива мероприятия не могат да участват хора, които носят оръжие или друго специално предназначено средство, което може да се използва против живота и здравето на хората. По негови думи обособените контролно-пропускателни пунктове около мястото на протеста ще бъдат значително повече в сравнение с демонстрацията на 2 септември.

Стойчев беше категоричен, че няма да се допускат маскирани лица. Такива обаче имаше десетки на предишния протест преди седмица. „Апелираме гражданите да не се подават на провокации за нарушаване на обществения ред. При забелязване на лица и групи с явни намерения да извършат груби нарушения да сигнализират на полицейските органи и да се дистанцират, разграничават и непротиводействат при предприемане на действия за тяхното отстраняване“, призова още Стойчев. Той не обясни обаче защо на миналия протест отявлените провокатори не бяха изведени от полицията, въпреки че трошаха павета пред погледите на униформените.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране