16.04.2019 | 10:49
МВР се престара с ареста на Местан. Московски дори беше оправдан за смъртта на сина си
Прокуратурата се задейства светкавично и му повдигна обвинение за катастрофата, в която загина 6-месечно бебе

МВР се престара, като задържа катастрофиралия лидер на партия ДОСТ Лютви Местан, преди да бъде обвинен.  За разлика от хиляди други такива случаи, при които водачите, причинили смърт дори след употреба на алкохол и наркотици, не попадат в ареста. Причините за тази реакция на МВР са неизвестни. Вероятно става дума за престараване или за опит да опазят партийния лидер от евентуално отмъщение от близките на пострадалите.

В понеделник следобед се появи и официално съобщение на прокуратурата, от което също стана ясно, че държавното обвинение се е задействало светкавично. Делото е възложено на следовател от Окръжен следствен отдел в Окръжна прокуратура – Кърджали. Извършен е оглед на местопроизшествието, проведени са разпити на свидетели, назначени са съдебномедицински експертизи, които да дадат заключение за причините за смъртта на 6-месечното дете, както и за вида на причинените увреждания на здравето на родителите на починалото бебе и неговия 9-годишен брат.

Местан е привлечен към наказателна отговорност за пътнотранспортно престъпление, което предвижда до 10 години затвор. Според прокуратурата събраните до момента доказателства са дали основание да се приеме, че обвиняемият е извършил нарушения на два текста от Закона за движение по пътищата, в резултат на което по непредпазливост е причинил смъртта на малолетната Е.А. Продължава събирането на още доказателства.

Наложена му е мярка за неотклонение „Парична гаранция“ в размер на 10 000 лева. Трагедията се разигра малко след 13:30 часа в неделя. Тогава Лютви Местан излиза с колата си на пътя Кърджали – Маказа откъм село Загорско. Там има знак „Стоп“. Според свидетели той е спрял, но след като продължил, за да завие по главния път, последвал удар и другата кола е излетяла от пътя.

„Единственият шанс да не се случи това нещо беше да не съм там”, заяви самият той при задържането си, цитиран от Нова тв. „Покрусен съм! Изразявам най-дълбоките си съболезнования към близките“, написа лидерът на ДОСТ във Facebook . „Да не раздаваме предварително присъди“, каза той на излизане от ареста. Според него можело да се окаже, че не той има вина за случая, като се имало предвид начина, по който е застанала неговата кола на пътя.

„Спря, огледа се наляво и потегли. След като потегли, се чу голям трясък и се видя дим. С такава скорост се движеше момчето, стана за секунди”, заяви пък свидетелят Мустафа Исмаил, който е от партията на Местан и се е движел зад него. В района допустимата скорост е 90 км/ час.

Семейството на починалото бебе е в болница с леки наранявания. Няма опасност за живота на майката, бащата и по-голямото дете. „В съзнание са, адекватни са. Разбира се, те са в сложно психологическо състояние, което е напълно обяснимо”, заяви проф. д-р Тодор Черкезов, директор на МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“ – Кърджали.

Действията на МВР и прокуратурата по отношение на Лютви Местан отново вадят темата за двойния аршин. При Местан действаха светкавично и строго, докато в случая с бившия транспортен министър Ивайло Московски действаха точно обратно. При Местан само часове след трагедията вече има повдигнато обвинение и обяснения, че тепърва ще се събират още доказателства, а във втория случай след цели 11 месеца разследване се стигна до извода, че няма доказателства, че Московски има вина за смъртта на детето си. Дори в случаите, когато шофьори блъскат пешеходци на пътеки, МВР не арестува виновните.

 

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране