28.11.2020 | 12:07
На 15 януари ваксината срещу COVID-19 трябва да е у нас
Възможно е тя да бъде включена в имунизационен паспорт за Европа
Асен Балтов

След 15 януари няколко ваксини COVID-19 трябва да са в България. Това обеща директорът на „Пирогов” проф. д-р Асен Балтов. В началото на декември ще бъде готова и ваксиционна програмата, за да може да започне разпределението на дозите. „Вече тече подготовка. Има къде да съхраним ваксините. И в „Пирогов” има хладилник на -70 градуса”, обясни проф. Балтов пред БНТ.

Шефът на „Пирогов” подчерта, че за момента ваксината ще безплатна и доброволна, но след време е възможно да се включи в имунизационен паспорт за цялата Европа. Така, който няма ваксина, няма да може да влиза в други европейски страни.

Според Балтов масово тестване няма да свърши работа, тъй като около 15% са преоболедували и все още няма масова среща с вируса. „Ваксинацията ще подобри начина на живот”, каза още шефът на „Пирогов” и допълни, че той също ще се ваксинира. От днес влизат по-строгите мерки у нас, като благодарение на тях проф. Балтов и Щабът очакват до 14 дни новите случаи да намалеят наполовина, а до 21 дни – да намалеят и смъртните случаи. Той обясни, че мерките са въведени до 21-и декември, за да можем да празнуваме празниците.

Проф. Балтов обаче подчерта, че не трябва да се разпускаме – трябва да имаме маски навън, да не се срещаме с много хора. „На фона на другите държави нашите мерки не са толкова строги и няма да засегнат толкова много бизнеса. Здравето е номер едно, защо трябва да пропиляваме живота си заради някакви събирания, които могат да бъдат отложени във времето. Хубавите неща предстоят”, философски заключи той.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране