03.03.2021 | 17:20
На Мальовица честваха Националния празник на България
Точно в 12 часа тридесет деца от туристическа група „Млад планинар“ от град Петрич, развявайки национални трибагреници, се спуснаха по ски пистата в специална конфигурация, изобразяваща формата на буквата V

В един от най-красивите български планински курорти Мальовица множество българи честваха по специален начин националния ни празник. Хора от цялата страна станаха свидетели на празнична програма, посветена на Деня на Освобождението. Точно в 12 часа тридесет деца от туристическа група „Млад планинар“ от град Петрич, развявайки национални трибагреници, се спуснаха по ски пистата в специална конфигурация, изобразяваща формата на буквата V.

Децата решиха да се спуснат под формата на буквата „V”, защото по този начин първо показват знака за victory или победа, каквато България е извоювала преди 143 години с подписването на мирния договор в Сан Стефано и второ, защото именно знакът „V” e стоял и като специална нашивка – шеврон на униформите на воините, освободители от Руската Императорска армия.“, разказаха за детската идея организаторите на събитието от комплекса „Мальовица“.

Вечерта ски учители и любители на зимните спортове ще се спуснат отново, носейки огнени факли и български знамена. „Надяваме се факлите, в ръцете на опитните скиори, да са само отражение на огъня, които такива събития могат да запалят в сърцата си младите българи. Тук, на Мальовица и на Трети март е времето и мястото да си спомним и за легендата за Мальо войвода, българският хайдутин, загинал под върха в битка с поробителите.“, споделиха инициаторите на празничната програма. Тържествата по повод Националния празник на България ще завършат със заря.

„Трябва да помним историята си и да предаваме от поколение на поколение любовта си към най-красивата за нас българите европейска страна – нашата си България“, пожелаха на стотиците гости организаторите на събитието. Те изразиха и удоволствие от факта, че толкова много българи са се качили на 3-ти март на Меча поляна и заедно са отпразнували Националния празник на България.

Падналият в първите дни на март сняг над Мальовица донесе приятно изживяване по пистите за всички почитатели на зимните спортове. През целия ден на Меча поляна множество децата и възрастните се забавляваха на отлично обработените писти и на тържествата по случай 3-ти март.

Всички празнични събития бяха проведени при стриктно спазване на всички предписани от здравните власти противоепидемични мерки.

 

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране