25.03.2021 | 9:23
Над 1700 избирателни секции са в риск от купен вот
Изборните нарушения се случват там, където населението е изпаднало в зависимост, било то икономическа, образователна или корупционна

Близо 1730 избирателни секции в страната са застрашени от контролиране на вота, сочи проучване на Института за развитие на публичната среда (ИРПС). Според организацията най-много секции в риск се намират в район Хасково (141), Бургас (134), Добрич и Шумен (106), а най-малко – в Кюстендил (6), Перник 11) и Габрово (13). Данните се основават на анализ на поведението на избирателите на парламентарните избори в периода 2013-2017 г., направен на база официални изборни резултати и проследяващ резките отклонения в електоралното поведение в някои секции спрямо поведението на гласуващите в населените места или отделните многомандатни избирателни райони.

През 2013 г. секциите в риск са били 1502, а в тях са били регистрирани 370 хил. избиратели. Според ИРПС избирателната тежест на гласовете от тези секции е около 10%, но данните не показват еднозначно размера на купения вот.

Според ИРПС в по-малките населени места отклоненията в поведението на избирателите са най-вече заради етнически вот или пряка връзка между отделните кандидати в партийните листи и избирателите. Не се изключват и форми на натиск – през публичните институции, които се оказват единствен работодател в някои райони, или по линия на големите предприятия, които се опитват да се сближат с партиите на власт. Също така може да става дума и за купуване на гласове или изнудване на избирателите чрез помощи, които се раздават от местната власт.

Изводът на ИРПС е, че изборните нарушения се случват там, където населението е изпаднало в зависимост, било то икономическа, образователна или корупционна.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране