11.01.2015 | 10:48
Над 50 експлозии на газови бутилки разтърсиха Разлог
Огънят е локализиран и загасен, пострадали хора няма

Взрив на бутилки с компресиран природен газ избухна тази нощ на газ станцията на входа на град Разлог откъм село Баня. Огънят е локализиран и загасен. За щастие, пострадали хора няма.

Към 01:30 часа сутринта на станцията за декомпресиране на природен газ, собственост на „Овергаз Запад“, са се запалили четири ремаркета, натоварени с трейлера (бутилки) с компресиран природен газ. Общо в базара е имало 9 трейлера.

Пожарът е бил огромен, чути са около 50 експлозии на газови бутилки. Веднага районът бе отцепен от всички страни. Блокирани от полицейски автомобили бяха входовете откъм село Баня, откъм Банско и от центъра на града.

Аварията е станала, след като при декомпресиране на газа единият от автомобилите е потеглил и е скъсал маркуча. Следствие на това газът започва да изтича и се възпламенява. Като по чудо пострадали хора няма. Дежурният в газ станцията е успял да излезе веднага след като са избухнали пламъците. Отсреща има бензиностанция на Лукойл, която не е засегната.

Нощният пазач на фирма „М-строй“ Любен Даутов, чието работно място се намира на 200 метра от мястото на експлозията, каза, че е било като на война. Чуваха се експлозии, беше като заря, каза мъжът. Чуха се над двайсетина експлозии, добави той.

След експлозията на бутилките от четирите трейлера, районът на промишлената зона в Разлог остава без електрозахранване, което е възстановено към 5 часа тази сутрин. Пожарът в станцията е локализиран по-рано, около 3 часа през нощта.

Районът е отцепен на 500 метра от 01.30 часа през нощта насам. От пожарна безопасност казаха, че няма опасност за местното население. Нанесени са сериозни материални щети в рамките на склада, те са в процес на установяване.

Най-големият проблем е, че Банко и Разлог ще останат без газ. Банско, Разлог и части от Гоце Делчев се зареждат с метан, който се транспортира от компресорната станция на входа на Кресненското дефиле, тя е изградена непосредствено до транзитния газопровод за Гърция. Метанът, след като се напълни в бутилките, със специализирани автомобили се превозва до Разлог. От тук вече се зарежда и Банско. Голяма част от хотелите в двете населени места също са на газ.

На мястото, което се намира извън града, работи кризисния щаб на Овергаз, има екипи на „Овергаз Запад“, на полицията и пожарната. Предстои да се изяснят причините за възникването на инцидента.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране