28.10.2019 | 13:14
Над 90% от протоколите в София са сгрешени
Приемането на изборните книжа в "Арена Армеец" тече бавно, но без ексцесии

И на тези избори протоколите от изборните секции са пълни с грешки. Към 1 ч. тази нощ председателката на Общинската избирателна комисия Полина Витанова съобщи, че от подадените до момента протоколи, по-малко от 10% от тях са били изрядни. Оказва се, че много от СИК не са се възползвали от електронното приложение, благодарение на което можеха да отстранят допуснатите грешки още преди идването в „Арена Армеец“.

„Най-честите грешки са в разпределението по преференции на кандидатски листи. За всяка една кандидатска листа са отпечатани по 161 кандидати колкото са съответно членовете на Общинския съвет. Само че не всяка кандидатска листа е регистрирала 61 кандидати. Масово не го съобразяват това нещо и има разпределена преференция на кандидат, който е несъществуващ в листата,“ обясни Витанова.

В Централната избирателна комисия предстои да пристигнат всички протоколи от районните комисии. След това, секционните комисии биват проверявани от общинските, след което носят протоколите в зала „Арена Армеец“ за втора проверка от ЦИК. Към този момент 38% от протоколите са обработени.  И тази година не се мина без инцидент покрай чакането – 53-годишна жена е колабирала в Арена „Армеец“. Жената е приета в СО на УМБАЛ „Св. Анна“ – София АД със завишено кръвно налягане, без опасност за живота, съобщи агенция „Фокус“. По информация на БНТ проблеми е имало и с мъж-епилептик и полицай, на които им е прилошало.

Към 05:00 часа са обработени 30% от протоколите от Варна. За София са обработени само 11% от протоколите. За Пловдив са обработени 36% от протоколите.

Както можеше да се очаква, въпреки дългото чакане, хората не се възползваха от предвидената възможност да играят „Не се сърди, човече“ и да гледат български филми. В полунощ пред БНТ председател на 75-та СИК в район „Красна поляна“ в София изрази недоволството си от приемането на протоколите от местния вот. По думите й, повече от 60 минути е продължила обработката на протоколите, а вината за грешки в документите носи изцяло информационното обслужване. Друг член на СИК в район „Триадица“ обаче заяви, че организацията е много качествена и процесът по прием и обработка на документи е приключил за 70 минути. Не стигнахме до игра на табла и филми, приемът на протоколите става много бързо, всичко е на ниво, категорични са други представители на СИК.

За много грешки съобщават и от други райони. В Хасково от 171 секции са обработени протоколите на под 100. Членовете на комисиите чакат своя ред гневни и ядосани. Стояли са цяла нощ и не могат да предадат резултатите от местния вот. Според ОИК, причината са множеството грешки в протоколите, съобщава haskovo.live. Заради драстично разминаване в данните от предадените протоколи 11 комисии ръчно броят бюлетините, съобщиха от Общинската избирателна комисия.

В Бургас пък се оплакват от армията от застъпници на партиите, които получават копия от протоколите. Тази процедура забави пристигането на чувалите с бюлетини от СИК-овете в общината, съобщи Бургасинфо. Първи преди 21 ч. пристигнаха бюлетините от затвора, но със сгрешени протоколи, след това от дома за стари хора. Едва след 23 часа зала „Бойчо Брънзов“ започна да се пълни и до този момент са пристигнали изборни книжа от 130 СИК-а от общо 363.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране