07.05.2019 | 0:56
Надявам се отново да вдигнем заплатите на военните
Военният министър очаква армията скоро да се снабди с нова техника

Красимир Каракачанов – вицепремиер и министър на отбраната, в интервю за предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия

Водещ: Здравейте от площад „Александър Първи Батенберг“. Тук сме с вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Честит празник.
Красимир Каракачанов: Честит празник. Позволете ми да поздравя всички български мъже и жени в униформа, които служат в Българската армия и защитават родината, както и ветераните, които са отдали живота си също на служба на Българската армия. Така че това е празник не само на сега действащите военнослужещи, а и на всички онези, които са минали през родната армия.
Водещ: Присъединяваме се и ние към тези пожелания. Но първо, да ви попитам времето – много важно за авиацията, каква е ситуацията в момента? Говорихме си, че може би ще имаме късмет?
Красимир Каракачанов: Може би ще имаме късмет, но това както се казва е Божа работа. Ако има видимост в зоната под 300-350 м ще можем да видим самолетите. Те могат да летят, но ако облаците паднат под 300 м, трудно ще ги видим. Надявам се, както и миналата година, така и тази година всички български граждани да имат възможност да видят част от българската авиация.
Водещ: В началото на годината казахте – започваме да обръщаме тенденцията с работещите изобщо в армията. Тези, които напускат вече са по-малко от тези, които се присъединяват. Мисля че ставаше въпрос за около 160 души положителна разлика.
Красимир Каракачанов: Точно така. В края на 2018 г. завършихме за първи път с положителна тенденция. Около 160 човека са хората, които са повече от тези, които са напуснали. Т.е. тенденцията започва да се обръща. Недокомплектът е над 5000 човека.
Водещ: Това вече е сериозна цифра.
Красимир Каракачанов: Сериозна цифра. И той и към момента е голям.
Водещ: До каква степен може да си позволи Българската армия да пада личен състав?
Красимир Каракачанов: Мисля че повече не можем да позволяваме да пада, защото има някои формирования, в които недокомплектът е 15-20 процента. Т.е., ако вземем бойната терминология, след бойни действия един батальон или едно военно формирование, което загуби 15-20 процента от личния състав се изтегля за преформиране. Така че повече няма какво да губим. Трябва да обърнем още повече внимание на социалния пакет. Аз се надявам, че след като 2 г. увеличавахме заплатите на българските военнослужещи, 2020 г. отново ще вдигнем заплатите.
Водещ: Тогава обяснете ни къде се намира в момента войнишката заплата в стълбицата на труда на заплащането в страната?
Красимир Каракачанов: До преди 2 г. беше на най-ниското ниво. 2 г. подред вдигаме заплатите с по 10%, подобрихме малко положението. Аз лично смятам, че обществото, а и бюджетът дължат още. Говоря за възнагражденията на военнослужещите, за да можем действително да направим тази професия сигурна. Защото една голяма част от хората, които служат в армията, не служат заради парите. Те служат заради кауза, идеализъм, романтика, патриотизъм.
Водещ: Така е. Армията е имала много по-тежки моменти от този.
Красимир Каракачанов: Така е, имала е много по-тежки моменти, но въпреки всичко ние сме длъжни хората да ги подсигурим с едно достойно заплащане, защото в края на краищата всички те всички имат семейства, всички те имат своите човешки нужди, които имат всички останали граждани.
Водещ: Другото, с което трябва да ги подсигурите, е техника. В този ред на мисли, българска делегация, утре ако не бъркам, пътува за Вашингтон?
Красимир Каракачанов: Точно така.
Водещ: Започват преговорите за закупуване на боен самолет по същество. Какви са подводните камъни – повече пари, които могат да бъдат поискани от нас, по-малко бройки самолети и удължаване на срока за получаване на машината?
Красимир Каракачанов: Утре заминава делегация за САЩ, водена от заместник-министъра на отбраната. В делегацията са включени и представители на други министерства, заместник-министър на икономиката, заместник-министър на финансите. Подводните камъни. Значи, първо, по отношение на сроковете аз не се притеснявам, защото имам уверението от американската фирма „Локхийд Мартин“, която произвежда самолетите, че в рамките на до 3 г. от подписването на договора, ние ще получим самолетите.
Водещ: Т.е. какво означава това – че на един парад 2022-2023 г. можем да видим тук Ф-16?
Красимир Каракачанов: Можем, ако обаче достигнем другите параметри.
Водещ: Пари?
Красимир Каракачанов: Двата подводни камъни са следните: Първо, сумата. Защото вие знаете, че въпреки че парламентът ни гласува възможност да излезем извън рамката, ние нямаме право да излизаме безмерно от тази рамка. В края на краищата държавата България има определен ресурс, тя не може да го надскочи.
Водещ: И трябва да купува не само нови самолети, но и много друга техника.
Красимир Каракачанов: Има още два проекта за модернизация – проектът за корабите, проектът за бронираните машини. Вървят проектите за възстановяване и модернизация на съществуваща техника. Тези самолети, които ще видите са плод на тези усилия в последните 2 г. да ги възстановим, да ги модернизираме, за да могат да летят. Подводните камъни са две – цената и второто нещо, което е вноските на плащанията. Ако бъдат поставени непреодолими условия, вече правителството ще реши дали да тръгне към сключване на такъв договор.
Водещ: Какво значат непреодолими условия? Ако ви кажат искаме плащане сега и веднага на цялата сума?
Красимир Каракачанов: Ако кажат цена, която е непосилна за нашия бюджет и плащането да се извърши еднократно, т.е. на един път, това са тежки условия.
Водещ: Това са условия, които ще прекратят преговорите по-нататък?
Красимир Каракачанов: Дали ще ги прекратят, ще реши правителството. Това са тежки условия.
Водещ: Вие сте част от правителството.
Красимир Каракачанов: Пак казвам, правителството колективно трябва да вземе решение, след което парламентът да вземе решение. Но аз лично смятам, че тези условия са тежки и не са изгодни.
Водещ: Но в най-добрия случай, дано да се стигне до финал на тези преговори, говорим за 2023 г. Днес за съжаление дори и да има самолети и хеликоптери ние няма да видим националния флаг. МИ-17 не може да излети, защото онзи ден командващият на парада днес каза в ефира на Нова телевизия, това се четеше в погледа му, с голяма тъга – нямаме действащ такъв в момента. Това е много тъжно.
Красимир Каракачанов:МИ-17 не е, традиционно парадът се води от МИ-24. Това е най-мощният хеликоптер.
Водещ: Не, аз говоря за този, който е знаменосецът на армията. Този път няма да има флаг, който да мине над площада.
Красимир Каракачанов: Ако помните, той претърпя инцидент.
Водещ: За съжаление така е. Друг нямаме в момента. Става въпрос за тази техника…
Красимир Каракачанов: Имаме МИ-17.
Водещ: …не, не. Става въпрос, който да бъде наличен днес с нас.
Красимир Каракачанов: Днес няма. Днес парадът ще се води от МИ-24.
Водещ: Това не е фатално, макар че е много тъжно. Но какво би станало, ако не можем да вдигнем нито един изтребител във въздуха, когато има нужда от това и това трябва да стане веднага?
Красимир Каракачанов: Ето това е големият спор. Както виждате направихме големи усилия през последните 2 г. Бяха отделени средства за ремонта на МиГ-29. Имаме 15 прекрасни самолета МиГ-29.
Водещ: 15 ли са в момента? Всички ли са боеспособни?
Красимир Каракачанов: Не всичките, защото процесът на отремонтиране на тези самолети не за един-два дена или за един-два месеца. Също така отделени са средства в края на миналата година нови 82 милиона за нашите 14 бомбардировача Су-24. Т.е. средствата са отделени. Договорите са сключени. Ремонтът е започнал на част от техниката. За другата част от техниката ще започне, както се казва, всеки момент. И се надявам, че в края на краищата със средствата, които е отделил българският гражданин за своята авиация, той ще може да я вижда не само на паради.
Водещ: Имаше срещу вас персонално, изобщо към правителството, нападки по отношение на това, че като че ли се работи на парче – сега авиация, след година кораби, след известно време още машини за пехотата?
Красимир Каракачанов: Не е вярно. Вижте, напротив, не се работи на парче, защото 30 г. нищо не се е правило. 30 г. купихме едни транспортни хеликоптери, едни транспортни самолети на едни цени доста дебели, както се казва, при едни много неизгодни условия за тяхната поддържка от чуждите фирми. За последните 2 г. не се работи на парче. Напротив, едновременно започна ремонтът, бяха отделени средства за хеликоптерите МИ-17 и МИ-24, за изтребителите МиГ-29. Тази година, всъщност в края на миналата година се отделиха средствата за бомбардировачите Су-25. Започна ремонтът на част от бронираната техника, танкове Т-72. Едновременно с това, а не на парче, едновременно с това са трите проекта за самолетите, новата техника самолети, бронирани машини и корабите за флота. Така че за съжаление не на парче. Защото на парче е по-лесно – днес едно, утре друго. За съжаление се струпа много работа, за съжаление и много пари ще се похарчат, но в края на краищата, след като 30 г. не си харчил за армията си, по-добре сега да ги похарчиш, за да не храниш чужда армия.
Водещ: Как си представяте Българската армия в следващите 2-3 години, до 5 г.? Говорим за един период от 5 г. много напред във времето.
Красимир Каракачанов: Значи, ако говорим за 5-6 години напред, си я представям по следния начин, дай Боже, да успеем да реализираме проектите за модернизация и я виждам с нова ескадрила бомбардировачи, чисто нови самолети, виждам я с два нови патрулни кораба в Черно море, виждам я със 160 бронирани машини, виждам я с отремонтирана съществуваща техника. И най-важното, което е – иска ми се да я видя след 5 г. като дойда като обикновен гражданин на парада, да видя заплатите на българските военнослужещи достойни на други професии, които също са уважавани в нашето общество. Да ги видя военнослужещите усмихнати и също така, това с което започнахме – недокомплектът, да сме го стопили поне на три четвърти.
Водещ: Като говорихме за парада, миналата година, ако не бъркам, в този район на площада беше застанала представителна македонска рота. Това направи много добро впечатление на хората, когато обяви президентът тяхното присъствие, цялата публика тук ръкопляскаше. Какво става тази година с тях?
Красимир Каракачанов: Вие знаете, че може би една трета от българските граждани имат своя произход от Македония. В Македония и България живеят едни и същи хора, с един и същи език, една и съща история, с едни и същи деди. Тази година довечера буквално след като завърши парадът, аз и делегация от Министерство на отбраната тръгваме за Скопие. Ще поднесем венци на гроба на полк. Дрангов, легендарният български военачалник, който е роден в Скопие и тъй като е загинал в Първата световна война е погребан в родния си град Скопие, който тогава е бил част от българската държава.
Водещ: Но не ги виждаме тук, не ги виждаме тази година.
Красимир Каракачанов: Обяснението е просто. Оправданието беше с технически причини, но обяснението е политическо. Вчера беше вторият тур от техните избори.
Водещ: Така е. Вече имаме нов президент на Република Северна Македония.
Красимир Каракачанов: Нали се сещате, че както казват хората, ние сме едно и също и като манталитет, и като политически нрави. Ако правителството на Заев беше решило да изпрати рота, това щеше да бъде прекрасният повод за опозицията да ги оплюват. Защото както и ни е в България, така и те там, едни и същи сме в края на краищата, нямаме свян и срам пред нищо в името на това да докопаме някаква победа.
Водещ: Министър Каракачанов, благодаря ви за коментара и за участието.
Красимир Каракачанов: И аз ви благодаря. Само да добавя – на 7 отиваме в с. Цапари, това е до гр. Битоля, където има погребани 16 български офицери и много български войници, където заедно с местния свещеник, с местната българска общественост, ще почетем паметта на българските герои.
Водещ: Военният министър Красимир Каракачанов в ефира на Нова телевизия.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране