29.01.2015 | 8:26
Наемниците на Райфъла го изпели на МВР
Хванали ги за палежите, а те признали и за опита за

Наемниците на Атанас Червенков – Райфъла, който е задържан като поръчител на убийство и седем палежа в Пловдив, са го изпели на полицията. Това съобщава „Стандарт“ като се позовава на запознати с разследването на престъпленията, в които в рамките на една година се е замесил собственикът на частната „Бърза помощ – 6-150“. От края на 2013 до този януари Райфъла е замислил и реализирал посредством наемници няколко престъпни проекта – убийство, което е недовършено поради неопитност на извършителите, пет палежа с изпепелени седем автомобила, нанасяне на побой и отправяне на заплахи към различни хора, на които бизнесменът имал зъб.

В нито едно от престъпленията обаче Атанас не участва лично, а ползва доверен човек, който пък от своя страна събирал наемници, за да свършат черната работа. Както стана ясно при задържането на Червенков, мокрите поръчки са изпълнявани срещу символична сума.

Във всичките престъпления човекът посредник е един и същ – криминално проявеният и осъждан Веселин Загорски. Той от своя страна също прибягвал до услугите на едни и същи хора, които за разлика от него нямат до момента криминален профил и не са били задържани по никакъв повод, макар че са с престъпни наклонности. Става дума за трима младежи, които бяха задържани миналия петък – Стефан Георгиев, Симеон Генов и Бисер Романов. Заедно с тях при спецакция на полицията бе закопчан и Веселин Загорски, а до акцията се стигна след палежа няколко дни преди това на два луксозни мерцедеса, собственост на ексдепутата от ГЕРБ Антоний Йорданов. С ареста групата не само била неутрализирана, но и отвела разследващите до поръчителя, след като направила пълни самопризнания.

„Разказаха всичко за палежите, а след това и за поръчаното им от Атанас Червенков убийство на собственика на МЦ „Хипоталамус“ Аргир Гяров“, обясниха от Окръжна прокуратура, която се занимава със случая.

„Разполагаме с обилни доказателства за вината на Райфъла“, потвърди и окръжният прокурор Румен Попов. И четиримата задържани от групата на Червенков са пропели пред служителите на реда, като преди това са поискали адвокати и пред защитниците си са направили самопризнания, които са подписали. Те ще бъдат приложени към обвинителния акт, който прокуратурата ще внесе в съда срещу Райфъла.

Днес или утре ще бъде внесено и искане за постоянното му задържане под стража. Червенков бе арестуван в понеделник, след като преди това бе обявен за общодържавно издирване. Няколко дни преди полицията да хване следите му, се укривал на различни места – при приятели и близки. При задържането му бил в апартамента на свои роднини в Пловдив. Тепърва предстои да се изяснява дали задържаните са били организирана престъпна група или са подбирани от Загорски на случаен принцип. От това зависи и присъдата, която ще им бъде наложена в съда.

В момента и четиримата са с постоянна мярка задържане под стража, която им бе наложена от Районен съд във вторник. Срещу Симеон, Бисер и Веселин е повдигнато обвинение по чл. 330 от НК за това, че в периода 4 октомври 2014 – 22 януари 2015 година в Пловдив са опожарили три коли. На Загорски е повдигнато обвинение като подбудител и помагач, а на другите двамата – като извършители. Срещу Стефан Георгиев е повдигнато обвинение по чл. 339 от НК за това, че е държал боеприпаси за огнестрелни оръжия – 553 броя патрони. Ако бъде доказано, че са действали организирано, а главатар на групата е Райфъла, той може да отнесе най-малко десет години зад решетките.

Преди години се би с човек на Георги Илиев

Преди девет години Райфъла отново влезе за 72 часа в ареста. Закопчаха го за хулиганство, а причината бе уличен бой на пъпа на Пловдив. Тогава Атанас влезе в сблъсък не с кой да е, а с човека на Георги Илиев под тепетата – Пепи Лашов. Райфъла се би с няколко от неговите момчета. Причината бе новооткритото от Червенков кафене до Драматичния театър, което носеше име, много близко до това на заведението на Лашов. В Пловдив Лашов е познат покрай „Най клуб“ и „Буда бар“, а през 2005 година Райфъла откри „Буда кафе“.

Лашов веднага реагирал, но Атанас демонстрирал прословутия си непукизъм и арогантност. Така се стигна до ръкопашния бой. Накрая Райфъла се оказа в ареста, а в средите на бизнеса под тепетата му излезе име на некоректен и нелоялен тип. Преди десетина години два последователни пожара горяха в първия му магазин за дънки на главната улица в Пловдив. И в двата случая полицията не откри извършителя, но пък повечето от обкръжението на Райфъла бяха категорични, че той сам си е подпалил магазина, за да прибере солидната застраховка. Тогава Райфъла се скарал и с майка си, която живеела над магазина и два пъти преживяла ужаса от пожарите. Близки до семейството разказаха, че оттогава двамата не си говорели.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране