06.01.2020 | 22:45
НАХАЛСТВО: „Не разбирам. В какъв смисъл да се оттегля?“
Министърът на околната среда Нено Димов в схватка с водещата на сутрешния блок на БНТ Христина Христова

Водеща: Защо сега държавата успя да извади за отрицателно време над 30 млн. лв., а преди това изобщо не се взеха мерки, така че да не се стига до тази криза?

Нено Димов: Защото това е управление на местното ВиК. След като местното ВиК докара дотук нещата, естествено, че държавата трябва да се намеси, за да направи по-поносима ситуацията.

– Вие имахте ли информация тогава за това състояние?

– Ние не отговаряме за ВиК системата. Така че това, което следим, са нивата на язовирите.

– А това, че язовир „Студена“ е полупразен?

– Случаят в Перник е специфичен, доколкото там единственият ползвател на язовира е ВиК и ние получаваме информацията от ВиК Перник и заявките за ползване на водата, които удовлетворяваме. Ние нямаме друг ползвател там.

– Затова ви питам – те какво са ви подавали информация, защото язовирът не изчезна за една седмица или един месец, а напротив. Във времето назад каква информация е подавана за нивото на язовира?

– Подавана е информация. Септември месец още беше ясно, че водата ще стигне до края на годината. Защото тогава имаше около 9.5 млн. литра, при средно черпене около 2 млн. човек може да направи сметката. Това е отговорът, който съм давал на настоящия кмет, който тогава беше народен представител, много активен. При никакъв приток. Това е най-ниският приток за последните три месеца тримесечие за последните 8 години, но през 2011 г. също е имало такава ситуация, но не се е стигнало до воден режим, вероятно тогава системата не е била със 75% загуба, може би е била с по-ниска загуба.

– Вие и министър Аврамова – вашата работа ще бъде проверена. Впрочем възникна въпросът вие защо не се оттеглихте, докато тече това разследване. 

– Не разбирам въпроса. В какъв смисъл да се оттегля?

– Като министър.

– Защото това, което трябва да направи министър Аврамова или аз, е да съдействаме на прокуратурата да реши какви са проблемите. За мен основният проблем, виждам че и в повечето случаи това е така, е въпросът за лошото управление на ВиК Перник. Така че там мерките са взети.

– Тоест въпросът за оставката ви не стои, така ли?

– Предстои вот на недоверие и там ще се състои съвсем парламентарно изчистен процес. Но това, което е ясно, между другото от самото писмо, което ВиК пише и е адресирано до до кмета, до общинския съвет и до водната асоциация в района, това са органите, които могат да въведат режими. Нито аз, нито министър Аврамова можем да въведем режими.

––––

Продължава да стои без отговор въпросът защо при драстично спадащо ниво на полезния обем на язовира, министър Димов продължава месец след месец да разрешава обичайното потребление и забранява източването на вода за промишлени нужди едва на 19 ноември – ден, след като Перник и околността минаха на воден режим, когато ситуацията вече беше необратима. Данните за състоянието на язовира не се укриват от ВиК, а се съдържат в графиците за водовземане от комплексните и значими язовири, сред които е и „Студена“. Самият министър също признава, че през септември е бил наясно, че в язовира има вода до края на годината.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране