31.10.2020 | 0:30
Наивността и честолюбието на Борисов са виновни за ситуацията със Северна Македония
Историческата комисия да се закрие, а България да постави ясни и проверими искания, казва Бойко Ноев

Импровизациите и честолюбието на премиера Борисов ни доведоха до сегашното положение с Република Северна Македония. Точно преди очакваното решение за започване на преговори между ЕС и Скопие да сме в цайтнот и да търсим компромиси под натиск, смята бившият военен министър и посланик на България в НАТО Бойко Ноев.

„Наивността, с която се подходи към обещанието от страна на представителите на Северна Македония, и честолюбието и желанието на някой да се направи на герой и да реши въпрос, с който не са успели поколения наред, ни доведоха до тук“, каза Ноев в интервю пред агенция „Фокус“.

„В резултат на тези импровизации на Борисов получихме лош договор с Република Северна Македония през 2017 г. Крайно време е да се признае, че този договор не реши проблемите и не даде перспектива за изчистването на останалите спорни въпроси между двете страни. Нашият договор, за разлика от договора с Гърция, няма измерими параметри, искания и задължения, чието спазване да бъде контролирано“, коментира той.

„Нашите представители в момента казват: „Ами македонците не изпълняват договора“. Какво точно не изпълняват македонците? Гърците казаха: „Искаме името да се промени, искаме да се свали това знаме, искаме да не пипат Античността“. И македонците се съгласиха. Ние такива конкретни неща не сме поискали?“.

Историческата комисия да се закрие

Бойко Ноев припомни, че съгласно договора е била създадена „една историческа комисия, на която се възложиха по същество политически задачи“.

„Проблемите между България и Република Северна Македония са политически, а не исторически. Прехвърлянето им в историческата област, което правят нашите управляващи, е грешка, и тя ни доведе дотук. Защото няма как да измерим чий е Гоце Делчев – то е ясно, че е българин. Няма как да измерим другите исторически факти, защото те съществуват такива, каквито са и те не подлежат на преговори“, каза Бойко Ноев

„При цялото ми уважение към участниците от наша страна в комисията – познавам голяма част от тях, безспорни експерти в своята област, но на тях беше възложена непосилна задача – през историята да решат съществуващите политическите проблеми между България и Северна Македония. Това беше грешен път. България трябва да постави ясни и проверими искания, които македонската страна да приеме като задължение“.

„Както разбира се, България не може да има подигравателно отношение към македонската страна, и носталгията към миналото не винаги е полезна. Ние не може да отричаме на македонците или на гражданите на Република Македония техния идентитет – да се чувстват те такива, каквито се чувстват, и да наричат езика си такъв, какъвто е. А той може да има дълбоки корени в българския, може и други неща да са свързани с нашето минало, но ние не можем да им отричаме това право. В същото време те не могат да отричат историческите факти“.

Според Бойко Ноев най-напред трябва да се закрие историческата комисия, защото „тя повече нищо не може да постигне и там на нас ни се подиграват“.

Какво да поиска България от Северна Македония?

По думите му първото конкретно ни конкретно искане трябва да са конституционни гаранции за правата на българите в Северна Македония.

Той посочи, че преамбюла на конституцията на Северна Македония сред държавотворните народи са изброени сърби, турци, роми, власи, бошняци и други.

„Няма ги българите. В същото време над 120 хиляди македонски граждани са носители на български паспорти, те са български граждани. Те са станали български граждани на базата на ясно заявена принадлежност към българската народност, и други изисквания, които те е трябвало да приемат и да признаят в своите искания за българско гражданство. Десетки хиляди македонски граждани чакат да получат българския си паспорт. Ако вземете неалбанското население на Република Македония и погледнете колко души вече имат български паспорт, ще се окаже, че това е един огромен процент, който може би надхвърля 15%. Не може тези факти да бъдат премълчавани. И се учудвам как българското правителство и българският парламент все още не са поставили категорично този въпрос сред условията за подкрепа на членството на Северна Македония в ЕС“, каза Бойко Ноев.

По думите му второто нещо е България да поиска при предстоящото преброяване на населението в Северна Македония българите да бъдат включени официално сред етническите групи или народности, които ще бъдат преброявани. Досега това никога не е ставало.

„На трето място, трябва да бъде интензифицираната работа на съвместната междуправителствена комисия, създадена по чл. 12 от договора. Тази комисия не работи, ….а би могла да има работни групи и подкомисии по ключови въпроси на отношенията, които в момента не се развиват, и се твърди, че умишлено се спъват български инвестиции, умишлено се спъват културни мероприятия. Трябва да има подкомисии по въпросите на икономиката, включително и енергетиката, на бизнеса, на транспорта и комуникациите с акцент върху Коридор 8, образование, наука и спорт, юридически въпроси, отбрана и сигурност ако искате – двете наши държави са членки на НАТО вече“.

Компромис, честен и за двете страни

„Не България има нужда от Северна Македония в момента, а Северна Македония има нужда от България. ..Просто трябва да се намери този компромис, който е честен и за двете страни. Това обаче не може да се случи в днешния български парламент и от днешната българска власт. Следващият парламент трябва да приеме добре обмислена позиция, с практически предложения и изисквания към македонската страна, и новото правителство, което ще дойде след март вероятно следващата година, ако няма предсрочни избори, да постави нещата на нова основа“.

„И не трябва да има никакво съмнение, че този път България няма да повтори горчивия опит от следвоенния период, когато под натиск от Москва, от Съветския съюз, ние сме започнали денационализация на нашия Пирински край….То не може да се повтори в онзи му вид, но никакви отстъпки повече не трябва да се правят, защото ние имаме отговорност пред идните поколения. А и не може в името на една прегръдка и на една целувка и от силното желание някой да се представи като миротворец и като човек, който ще остане в историята с решаването на този проблем, ние да направим тази глупост“, коментира Бойко Ноев.

Според него настоящият Договор за приятелство и добросъседство „е достатъчно общ и безсмислен“, „добър пропаганден инструмент“, но „той не решава нашия проблем“.

Бойко Ноев е на мнение, че България трябва ясно да изясни позицията си в Брюксел, където Скопие се представя за „жертва“ на българския натиск.

„Защото ако ние сме обяснявали на европейските институции кой е Гоце Делчев, те не разбират как две държави могат да се карат за една историческа фигура, или за 2 или 5. Как могат да се карат за език, как могат да се карат за въстания и такива неща. Но когато ние кажем, че българите са дискриминирани в Северна Македония и дадем пример с преамбюла в конституцията, когато ние покажем как българите са изключвани от списъците за преброяване – няма графа „Българи“, когато ние покажем други факти, то тогава аз мисля, че европейските институции и европейските политици не могат да имат никакво съмнение за правотата на нашите аргументи“, коментира Бойко Ноев.

Той посочи, че „Борисов носи лично отговорността дали България ще продаде своите интереси и ще отстъпи на интересите на елитите в Северна Македония по въпроса за членството ѝ в ЕС“, което би означавало да изгуби последния си сериозен преговорен инструмент в отношенията си със Скопие.

„И пак бих посъветвал Борисов – нека да види какво направиха гръцките му колеги. 30 години чакаха те, бяха постоянни, не мръднаха от своите позиции, и накрая Северна Македония прие техните искания и сега са първи приятели, разбира се. Нямат никакви проблеми, нали? Така че България не трябва да се страхува да защитава своите позиции, но да прави това на принципна основа“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране