29.10.2020 | 11:00
Нападнаха църква в Ница, трима души са убити
Нападателят е нахлул с нож в местната църква

Трима души са убити, а няколко са ранени след нападение с нож в църква във френския град Ница, предаде Ройтерс. Нападателят е нахлул в местната църква и е обезглавил трима души, включително жена.

Вътрешният министър Джералд Дарманин заяви, че се провежда полицейска операция, а кметът на Ница Кристиан Естрози обяви, че заподозреният е арестуван. Естрози определи убийството като терористичен акт.

Нападението се случва на фона на крайното изостряне на отношенията между Турция и Франция и само ден след като „Шарли Ебдо“ окарикатури турския президент Реджеп Ердоган на корицата си. Началото на този процес пък бе даден от убийството на учителя Самюел Пати, който бе обезглавен в Париж от ислямист, след като показа карикатури на пророка Мохамед в час по свобода на изразяването.

Френският президент Еманюел Макрон се обяви в защита свободата на словото и по-конкретно – за правото да се публикуват карикатури на пророка Мохамед. „Пати е убит, защото ислямистите искат нашето бъдеще“, но Франция „няма да се откаже от своите карикатуристи“, заяви още Макрон. Заради думите на френския президент турският му колега Реджеп Ердоган заяви, че „Макрон има нужда от психиатър“.

Все още не е ясно дали атаката в Ница е свързана с убийството на Пати.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране