13.07.2015 | 0:37
Наркобарон избягал от затвора по тунел, дълъг 1,5 км
Хоакин Гусман е главатар на могъщия наркокартел "Синалоа"

Мексиканските власти откриха тунел, дълъг 1,5 км, по който наркобарона Хоакин Гусман е избягал от строго охранявания затвор “Алтиплано” край столицата Мексико. Тунелът започвал от неговата килия и водел до сграда извън затвора, съобщи днес комисарят по националната сигурност Монте Алехандро Рубидо, цитиран от Ройтерс.

18 души са били доведени в столицата за разпит относно бягството на Гусман, каза Рубидо. Гусман, известен като “Ел Чапо”, бяга за втори път през последните 14 години от строго охраняван затвор, съобщиха Асошиейтед прес и Франс прес, позовавайки се на правителствени източници.

Той е главатар на могъщия наркокартел Синалоа. За последно е бил видян снощи около помещенията с душовете на затвора, съобщи Националната комисия по сигурността. Гусман отишъл да вземе душ малко преди 21 ч., след което изчезнал. Когато проверили килията му, властите установили, че тя е празна.

Веднага започна операция за издирване на беглеца. Спрени бяха полетите от намиращото се близо до затвора летище в Толука. Гусман бе хванат и върнат в затвора през февруари 2014 г., повече от десет години след първото му бягство. Той бе заловен през 1993 г. в Гватемала, екстрадиран и осъден в Мексико на 20 години затвор за убийство и трафик на наркотици.

През 2001 г. с помощта на надзирателите той успя да избяга от друг строго охраняван затвор – “Пуенте гранде” в щата Халиско. Картелът Синалоа е същинска империя, която обхваща Северна Америка, Европа и Австралия. Престъпната организация е основен играч в кървавата нарковойна, която се води през последните години в Мексико. Смята се, че картелът контролира по-голямата част от местата по границата на Мексико със САЩ, през които минава трафикът на дрога.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране