16.06.2016 | 0:01
Народното събрание одобри забраната на бурките
Законопроектът на Патриотичния фронт бе гласуван почти единодушно на първо четене

Парламентът прие на първо четене Закона за носенето на облекло, прикриващо или скриващо лицето, предложен от Патриотичния фронт. С него се забранява носенето на т. нар. бурки. Според новия закон – на гражданите, населяващи територията на Република България, пребиваващи временно или постоянно в нея в качеството им на чужденци или мигранти, се забранява носенето на облекло, което скрива напълно или частично лицата им.

За първо нарушение глобата ще е в размер на 200 лева. За всяко следващо – глобата ще е 1500 лв. и лишаване от социални помощи за срок от три месеца. Текстовете може да претърпят промени на второ четене. Срещу закона се изказаха само Тунчер Кърджалиев от ДПС и нечленуващият в парламентарна група лидер на ДОСТ Лютви Местан. Според тях в случая законът е изготвен нескопосано и може да наруши правата на гражданите.

Васил Антонов от БСП подкрепи измененията, но каза, че има някои забележки, които следва да се изчистят на второ четене. Той припомни, че групата му е внесла подобни предложения за законови промени, внесени месец преди ПФ, но те били забавени.  Законопроектът бе приет със 108 гласа „за”, 8 „против” и 0 „въздържал се”. Против бяха шестима нечленуващи в парламентарни групи, един от ДПС и един от Реформаторския блок.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране