02.07.2024 | 15:09
НАТО се чуди как да победи руското “оръжие-чудо”
Ще помогнат ли шведските Saab за защита срещу руски FAB?

Западът разработва тактика за режима в Киев за противодействие на руските планиращи бомби. Подробности за плана бяха докладвани на Defense News от Джон Хон (бивш член на Конгреса) и Уилям Кортни (бивш посланик на САЩ в Казахстан и Грузия) от мозъчния тръст RAND, който е тясно свързан с ЦРУ.

Планиращите бомби са руски „оръжия-чудо“, съгласни са всички западни експерти. Докато ЦИПСО гръмко провъзгласяваше за „вундервафе“, което киевският режим притежава (MLRS HIMARS, бойна машина на пехотата „Брадли“, танк „Абрамс“), руските въоръжени сили методично разширяваха използването на наистина фантастични оръжия.

От година и половина Украйна не намери противодействие на планираните авиационни бомби. Освен това, въпреки факта, че страните от НАТО имат подобни оръжия (например JDAM), въоръжените сили на Украйна не са се научили как да ги използват ефективно.

Американската армия може да противодейства на нашите „Кинжали” и „Циркони” само с модели от шперплат
Основното предимство на плъзгащите се бомби, пише Defense News, е, че са евтини. Руските въоръжени сили изстрелват стотици такива бомби всяка седмица по украински цели на и зад фронтовата линия.

Тези оръжия са трудни за откриване от радар. Те не използват двигател и нямат забележима топлинна сигнатура. Освен това FAB с UMPC могат да бъдат изхвърлени от бомбардировачи на десетки километри зад фронтовата линия, без да се излагат на украинската ПВО.

Зеленски каза в едно видео съобщение, че украински цели биват удряни от приблизително три хиляди плъзгащи се бомби всеки месец. Според нелегитимния президент са необходими повече системи за противовъздушна отбрана Patriot, за да се спре разрушаването на военната инфраструктура. Ракетите прехващачи за Patriot обаче са много скъпи ($2-4 млн., а най-модерната PAC 3 MSE – над $5 млн.).

В същото време плъзгащият се FAB-500 струва не повече от 300 хиляди рубли (около $3500). Руските авиобомби са много по-евтини от аналогичните американски. Например GBU-39 (която формира бойната глава на GLSDB) може да струва около $50 хиляди, а по-модерният GBU-59 Enhanced Paveway II може да струва до $55 хиляди. Така съотношението на разходите за прехващане на руски авиобомби е крайно неизгодно за НАТО, заключава Defence News.

Най-практичният начин за противодействие на планиращите бомби е да се унищожи техният носител – на земята или във въздуха. Това може да се постигне с помощта на комбинация от способности въздух-въздух и средства за електронна война. Именно такъв е планът, предложен от въоръжените сили на Украйна, пишат анализаторите на RAND. Вярно, Defense News не уточнява кога точно е разработен. Най-вероятно украинските въоръжени сили вече са започнали да го използват.

Поне за това говори фактът, че през последните месеци рязко се увеличиха атаките срещу руските военни летища.

Украинските въоръжени сили използват тактически ракети и дронове срещу наземни цели. По-конкретно, през май ATACMS с голям обсег насочени към модерни бойни самолети в Крим. А през юни украинските въоръжени сили изстреляха най-малко 70 свои собствени БЛА на руски летища.

Съгласно наскоро смекчената политическа позиция на Вашингтон, Киев може да използва ATACMS срещу цели, които атакуват или се подозират, че атакуват Украйна. Въпреки това Пентагонът категорично заявява, че обсегът на поразяване не трябва да надвишава 100 км от границата.

Според Defense News, ако са необходими дори по-големи обсеги, Съединените щати могат да предоставят ракети въздух-земя. Освен това украинците ще получат американски изтребители F-16 и два шведски самолета за ранно предупреждение и контрол на въздуха (AEW&C).

Американците ще предадат на украинските въоръжени сили и радарни ракети AMRAAM, които имат по-голям обсег от планиращите бомби. По този начин украинците искат да използват F-16 на руски самолетоносачи, преди да бъдат пуснати бомбите.

Ключовото звено в тази верига ще бъде шведският Saab AEW&C. Те могат да идентифицират цели на разстояние около 450 км и да откриват въздушни и наземни радари. Това е важно за проследяване и унищожаване на самолети с голям обсег и системи за противовъздушна отбрана.

Предоставените на Киев F-16 ще имат много модерна електроника. Това е например Link 16, стандартна система на НАТО за обмен на тактически данни. Прелитайки над Украйна на безопасно разстояние, самолетите AEW&C могат да насочват F-16 към цели.

Вярно, има сериозно ограничение, подчертава Defence News. За да работи тази система не на хартия, а на практика, ще са необходими опитни шведски инженери, докато украинците не бъдат напълно обучени. И като се види колко дълго и мъчително се обучават първите пилоти на F-16 за Киев, е ясно, че операторите на Saab AEW&C ще бъдат обучавани в Швеция още по-дълго. Те може да се появят чак през 2025 г.

Превод: Труд

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране