20.05.2016 | 0:01
НАТО засилва присъствието си в Черно море
Сили на Алианса тренират действия при хибриден конфликт

НАТО ще засили допълнително присъствието си в Черно море. Това става ясно от думите на генералния му секретар Йенс Столтенберг.

31-хиляден контингент с авиация и кораби ще демонстрира способностите на НАТО в мащабно учение на територията на Полша в месеца преди срещата на върха на Алианса. Учението е единствено на територията на Полша и в сценария му има реагиране на ситуация от хибриден характер с протести на активизирани малцинства като в Балтийските републики.

В учението ще участва и България. Има идея черноморските държави от НАТО България, Румъния и Турция също да засилят приноса си в обща инициатива, обяви генералният секретар: “Разговори вървят между България, Турция и Румъния как да допринесат към усиленото присъствие на НАТО в Черно море. Търсим какво повече може да направим”.

Засега не се предвижда приемане на сухопътни части на Алианса, научи bTV. Така или иначе повече учения и ротационно присъствие на други натовски части има, уточни външният министър Даниел Митов.

“Провеждат се учения на ротационен принцип, но ние сме длъжни да се погрижим за сигурността си. Прекалено много са геополитическите предизвикателствата, за да не се погрижим за укрепване на отбранителните си способности”, посочи той.

НАТО подписа днес протокола за приемането на Черна гора в Алианса. Ратифицикацията от 28-те държави ще отнеме около година.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране