08.04.2016 | 20:38
Немски чиновник от Европейската комисия замесен в скандалите за селските райони
Проектите са надписвани, а разликата била разделяна между Порожанов и аверите му. Властта отрича да има проблем с европарите

Немски чиновник от Европейската комисия бил замесен в скандалите във фонд “Земеделие”. Анонимен сигнал за престъпна корупционна схема във фонда, която е действала от 2010 г. до лятото на 2015 г., е подаден до Европейската комисия миналата година.

Основните участници в схемата, според анонимния доклад, са Министерството на земеделието и храните и изпълнителният директор на фонд “Земеделие”. Схемата е работила под стриктния контрол и с участието на служители на ЕК и по-конкретно на Волфганг Кахленборн от Генералната дирекция “Земеделие”, който е ръководил одитните мисии в България, е посочено в сигнала. Схемата е действала за средствата от стария програмен период 2007-2013 г. Очакванията са с леки модификации тя да продължи да работи и през новия (2014-2020 г.).

Най-общо схемата се е състояла в надписването на стойността на обекта чрез т.нар. количествено-стойностна сметка. По правило е печелела най-скъпата оферта. Комисионата идва от разликата между реалната цена и надписаната. Тя е отивала за разпределянето на подкупи за шефовете във фонда и земеделското министерство и покриването на евентуални финансови корекции. Според анонимния доклад нанесените щети на бюджета са за милиони евро. Посочва се, че проектите на ключови общини са били под опеката лично на шефа на фонд “Земеделие” и “определени политически партии”. В доклада се говори и за липсата на достатъчен контрол от страна на Европейската комисия.

Вчера властта отрече за проблем с европарите за селските райони. Премиерът Бойко Борисов обяви, че няма скандал във фонд “Земеделие” и няма опасност България да загуби средства по ОП “Развитие на селските райони”. “Средствата по програмата вече са изплатени, остава да получим още 5 милиона евро, които има да ни плащат от Европа по тази програма”, уточни Борисов. Той допълни, че в цяла Европа има механизми, каквито са финансовите корекции, които могат да бъдат приложени. “Такава е практиката. Ако има такъв проект, той ще бъде коригиран. Затова са тези механизми”, каза премиерът. Вицепремиерът, отговарящ за еврофондовете, Томислав Дончев, поддържаше същата версия, че винаги и във всички държави има финансови корекции по програмите на ЕС. Едва ли може да загубим 250 милиона евро по програмата, защото каквито и нарушения да са направени, това е твърде голяма сума, смята той.

И финансовият министър Владислав Горанов обяви, че е спокоен за програмата. Коментарите, че предстояли спирания на колосални суми, според него били силно преувеличени.
Според вицепремиера Ивайло Калфин доказването на злоупотреби с евросредства в ДФ “Земеделие” означава не само санкция, но и намеса на съдебната власт. “Санкцията се предприема тогава, когато не е изпълнена правилно някоя процедура. Когато има злоумишлено действие, има корупция в тази система, освен санкцията би трябвало да следва и съответният съдебен ангажимент и това е наказуемо. Тук става въпрос за административно наказание”, заяви Калфин.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране