18.06.2016 | 7:02
Ненчев видя хибридна война в драмата с флота в Черно море
И руските медии забелязаха противоречивите изказвания на българските управници

Военният министър Николай Ненчев видя хибридна война и в разразилия се скандал около създаването на съвместен флот между Румъния, България и Турция. “Това беше тежка пропагандна война с елементи на хибридни атаки на това, което се случва през последните дни. Ефектът от това беше да влезем в обяснителен режим”, заяви Ненчев пред Нова телевизия.

Така той продължи станалия традиция навик на политиците да виждат елементи на хибридна война във всеки проблем, свързан в отбраната. Въпреки че в дъното на сегашния скандал беше правителство. До средата на седмицата никой не критикуваше България за разговорите, които води с Румъния за създаване на флот с Турция и на многонационална бригада. В сряда стана ясно, че премиерът Бойко Борисов е против участието във военноморското формирование, а ден по-късно се наложи кабинетът да започне с обясненията.

Ненчев бе категоричен, че не е влизал в договорки с румънския си колега. “Не съм поел ангажименти. Не сме говорили на темата за засилване на военното присъствие”, заяви той. В съобщение на МО от 15 юни за резултатите от срещата на военните министри на НАТО в Брюксел обаче се цитира Ненчев да казва следното: “Що се отнася до Румъния и България, съюзниците се съгласиха да бъдат предприети съвкупност от мерки за допълнително укрепване на сигурността в региона”.

Въпросът за флота с Турция предизвика дебат за сигурността в Черно море. Бившият външен министър Соломон Паси коментира пред Нова тв, че България няма интерес от солови акции, но има интерес от решение на НАТО за засилване на присъствието в Черно море. Според него България има нужда от нова натовска военноморска база, тя е “истински необходима”, независимо дали ще бъде във Варна или Бургас, допълни той. Така според него ще се постигне баланс на въоръжението в Черноморския регион. “С Русия трябва да се говори много вежливо и добре въоръжено. Това е ключът за преговорите – колкото си по-добре въоръжен, толкова си по-добре подсигурен”, отсече Паси.

Бившият външен министър определи казаното на Бойко Борисов, че иска да има повече яхти в Черно море, като изказване на председател на яхтклуб, а не на премиер. И припомни, че Украйна и Грузия също са искали повече яхти и туризъм в Черно море, но “всички видяхме какво се случи” – анексиране на Крим и откъсване на територии от Грузия.

Руските медии забелязаха разнобоя в позицията на българското правителство за флота на НАТО в Черно море. “София пъди НАТО от Черно море”, “България се обърна с гръб към НАТО”, “НАТО се стъписа – България направи категорично изявление в полза на Русия”, са част от заглавията в руската преса.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране