12.10.2020 | 10:01
Необходими ли са ни още изтребители F-16?
Началникът на ВВС генерал - майор Димитър Петров казва, че подобно предложение води след себе си и неясноти за това къде ще бъдат съхранявани допълнителните машини и кой ще лети на тях

Намерението на българското правителство да закупи още 8 нови самолета F-16 трябва да бъде добре обмислено, настоя новият командир на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров.

Според него подобно решение поставя въпроси, свързани с обучението на летателния състав и новите съоръжения. Началникът на ВВС генерал – майор Димитър Петров казва, че подобно предложение води след себе си и неясноти за това къде ще бъдат съхранявани допълнителните машини и кой ще лети на тях.

„Ако станат самолетите F-16, ще трябва да се вземат повече летци, къде ще се обучават. Не можем да ги обучаваме в България, защото към момента ние нямаме подготвен инструкторски състав български Позицията на Мечо Пух, колкото повече, толкова повече – при такива сериозни неща като авиационната и бойна авиация, не винаги дава добър резултат“, обясни ръководителят на ВВС.

В рамките на визитата си в САЩ преди седмица военният министър Красимир Каракачанов проведе среща с представители на ръководството на Lockheed Martin, на която бе обсъдено изпълнението на договора за доставка на F-16. От страна на производителя бе подчертано, че производственият процес върви съгласно подписания договор. Заявена бе и готовността за продължаване на сътрудничеството в процеса на модернизация на Въоръжените сили на България.

През 2019 г. България закупи 8 изтребители от САЩ и Lockheed Martin за около 2.1 млрд. лева, които бяха изплатени авансово. Военното министерство вече е изпратило до САЩ писма-заявки, свързани с проучване на възможности за придобиване на още 8 самолета F-16 Block 70, като се очаква този път цената да е по-ниска и да има възможност за разсрочено плащане.

Българското правителство осигури и финансиране в размер на 300 милиона лева за подготовка на летищната инфраструктура за разполагане и поддържане на самолетите F-16 Block 70. Тези средства са извън вече преведените 2.1 млрд. лева за изтребителите.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране