12.10.2020 | 10:01
Необходими ли са ни още изтребители F-16?
Началникът на ВВС генерал - майор Димитър Петров казва, че подобно предложение води след себе си и неясноти за това къде ще бъдат съхранявани допълнителните машини и кой ще лети на тях

Намерението на българското правителство да закупи още 8 нови самолета F-16 трябва да бъде добре обмислено, настоя новият командир на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров.

Според него подобно решение поставя въпроси, свързани с обучението на летателния състав и новите съоръжения. Началникът на ВВС генерал – майор Димитър Петров казва, че подобно предложение води след себе си и неясноти за това къде ще бъдат съхранявани допълнителните машини и кой ще лети на тях.

„Ако станат самолетите F-16, ще трябва да се вземат повече летци, къде ще се обучават. Не можем да ги обучаваме в България, защото към момента ние нямаме подготвен инструкторски състав български Позицията на Мечо Пух, колкото повече, толкова повече – при такива сериозни неща като авиационната и бойна авиация, не винаги дава добър резултат“, обясни ръководителят на ВВС.

В рамките на визитата си в САЩ преди седмица военният министър Красимир Каракачанов проведе среща с представители на ръководството на Lockheed Martin, на която бе обсъдено изпълнението на договора за доставка на F-16. От страна на производителя бе подчертано, че производственият процес върви съгласно подписания договор. Заявена бе и готовността за продължаване на сътрудничеството в процеса на модернизация на Въоръжените сили на България.

През 2019 г. България закупи 8 изтребители от САЩ и Lockheed Martin за около 2.1 млрд. лева, които бяха изплатени авансово. Военното министерство вече е изпратило до САЩ писма-заявки, свързани с проучване на възможности за придобиване на още 8 самолета F-16 Block 70, като се очаква този път цената да е по-ниска и да има възможност за разсрочено плащане.

Българското правителство осигури и финансиране в размер на 300 милиона лева за подготовка на летищната инфраструктура за разполагане и поддържане на самолетите F-16 Block 70. Тези средства са извън вече преведените 2.1 млрд. лева за изтребителите.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране